Вести

Ђурић: Интелектуална мобилизација по питању Косова и Метохије

Нови округли сто у оквиру унутрашњег дијалога показује да је у Србији дошло до интелектуалне мобилизације по питању решавања проблема КиМ, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Разговарајући јачамо наш капацитет да се бавимо решавањем питања Косова и Метохије", рекао је Ђурић новинарима у паузи округлог стола у организацији Факултета за дипломатију и безбедност и Радне групе за пружање подршке унутрашњем дијалогу.

Мишљења стручњака који су данас изнели своје ставове биће узета у обзир, као и мишљења свих осталих учесника претходних округлих столова, додао је Ђурић.

"Нагласио бих да ће при сваком решавању питања КиМ бити узет у обзир и став грађана Србије. Институције ће, када буде процењено да је то у најбољем интересу Србије изнети своје предлоге, решења, а коначни суд ће дати народ Србије на демократски предвиђен начин", истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је појаснио да коначни суд о моделима решавања питања КиМ неће дати ниједна од великих сила и они политички кругови који мисле да имају "све карте у својим рукама".

Ђурић је напоменуо да је унутрашњи дијалог до сада у 16 рунди покрио различите сегменте друштвеног живота, од медицинара, просветних радника, научних институција, преко спортских организација, до оних који су у претходном периоду водили спољашњу и безбедносну политику. 

"У наредном периоду можемо да очекујемо младе, студенте, омладинске организације, сународнике са КиМ, цивилне организације", рекао је Ђурић.

Иначе, данас су се на округлом столу могли чути различити ставови, али и то да се претходна власт није користила поједина документа која су јој била на располагању.

 

Постоји тренд криминализације севера КиМ

Београд неће дозволити и браниће српске институције и Србе на Косову и Метохији од тренда криминализације севера Косова, поручио је данас директор владине Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, истакавши да према подацима косовске полиције на северу покрајине има много мање кривичних дела него у осталим деловима те територије.

Крајњи циљ је, рекао је Ђурић новинарима, да се Срби и српске институције прогласе непостојећим и криминалним, односно да се створе услови за заузимање севера.

"Нећемо то дозволити. Бранићемо наше институције и наш народ", поручио је Ђурић.

На питање о улози Милана Радојичића на северу Косова, Ђурић је казао да свако ко је починио кривично дело треба да одговара, без обзира да ли је Србин или Албанац.

"Србе на КиМ желе да кирминализују и прикажу их као извор проблема. Често се потенцира проблем цветајућег и набујалог криминала. Да ли има на северу КиМ криминала? Да. Има га. Да ли га има више него у другим деловима на КиМ? Не. Нема га", рекао је Ђурић позивајући се на званичне извештаје приштинске полиције.

Ђурић је напоменуо да се Радојичић, колико му је познато бави бизнисом и додао да он није адреса која је дужна да даје ту врсту одговора.

"Упознао сам га и видео у више наврата. Не знам шта вас тачно интересује везано за његов посао. Ја нисам адреса која је надлежна и дужна да даје ту врсту одговора. Понављам, све инсинуације које долазе и за његов рад и за било кога другог, свако ко је крив треба да одговара. Ако нема доказа, није заслужио да се против њега води неутемељена кампања", рекао је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг