Вести

Ђурић: Изашло на видело лицемерје међународне заједнице

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је последица свега што се у последњих неколико дана догађало на КиМ и у вези с јужном српском покрајином - потпуни губитак поверења и у представнике Приштине и у представнике Европске уније.

Ђурић је рекао да приштинске власти све време покушавају да учине комунално питање зида у Северној Митровици измишљеним поводом и "иницијалном капислом" за најстрашнији притисак и можда неку врсту погрома, али нису рачунали с тим да ће се Србија успротивити таквом понашању.

"Тражи се измишљени повод, као што је и 2004. године измишљен. Међутим, ми нећемо лећи на руду, већ ћемо наставити да будемо одлучни у својим ставовима", истакао је Ђурић.

Он је напоменуо да кључна ствар Бриселског споразума није било какво комунално питање, већ је то успостављање Заједнице српских општина (ЗСО).

"Сад одједном видимо сво лицемерје међународне заједнице. Четири године ништа се не ради на стварању ЗСО, а одједном мора да се у пола два ноћу у Приштини договара решење једног комуналног питања - померање једног зида", каже Ђурић, истичући да је потпуно јасно да је Србија била предмет циничног плана.

Он указује и да представници Приштине очигледно нису очекивали јаку, одлучну и енергичну реакцију Београда када је премијер Александар Вучић отишао у Рашку пред Србе са КиМ и заједно са њима поручио да Србија неће толерисати никакво насиље нити нападе.

"Једна од кључних последица свега овога што се дешавало је потпуни губитак поверења и у представнике Приштине и у представнике ЕУ. Нико од представника ЕУ није могао да изађе и каже да нешто од онога што је Вучић у Рашкој говорио није тачно, јер је све тачно", истиче Ђурић.

Како наводи, након састанка у Бриселу висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини саопштила је да ће сваки излазак у јавност с детаљима састанка бити тумачен као кршење споразума.

"Вучић ни то вече ни сутрадан није коментарисао теме разговора, упркос притисцима новинара, док су Иса Мустафа и Хашим Тачи одмах осули паљбу по Србији што је, према Могеринијевој, требало да буде протумачено као кршење правила, али се то није догодило", закључио је Ђурић.

 

Опозициони кандидати већ пали на кључном испиту

Потпредседник СНС Марко Ђурић оценио је данас да су сви опозииони кадидати за председника ушли у предизборну кампању много пре него што су избори расписани и то, како је рекао, на темама које налажу национално јединство и слогу, те додао да су већ "пали на испиту".

"И већ у старту су пали на кључном испиту за некога ко пледира, ко се представља као неко ко треба да буде председник свих грађана", рекао је Ђурић гостујући на ТВ Пинк.

Ђурић је навео да је Приштински корпус био расформиран у време када је Вук Јеремић био у Министарству одбране, а да је, док је био у Председништву Србије, Косово прогласило једностарну независност, без озбиљније реакције Србије.

"Када је он био у Министарству спољних послова, Србија је поднела такву тужбу Међународном суду правде, са таквим питањем, које је довело да тај суд потврди одлуку Приштине о независности", додао је Ђурић, рекавши да су то чињенице.

"Када је водио МСП, које је преговарало са Приштином, тада је договорено како да се успоставе администартивни прелази, који личе на граничне прелазе, а који су касније успостављени", навео је Ђурић.

Тада је договорено да се нашим грађанима, не само онемогући да имају личне карте Србије, већ да имају и приштинске личне карте.

"То је оно што смо од њих наследили, а сада они, уместо да кажу једну лошу реч о нападима Приштине и међународне заједнице на Србе, нападају сопствену владу и индиректно подржавају настојања Приштине", рекао је Ђурић.

Он је упитао и када су Вук Јеремић, Саша Јанковић и други кандидати, током претходних година били са Србима на КиМ.

"Када је Јеремић отишао у неку енклаву, поставио питање о положају и статусу Срба на КиМ, са функција које је обављао? Када је Саша Јанковић као омбудсман издао извештај о повреди права грађана? Када му то поменете, каже да није надлежан за територију КиМ. Да ли хоћемо да нас такви људи представаљају? Мислим да не, то су људи који су изневерили поверење", рекао је Ђурић.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк