Вести

Ђурић: Кина и Србија пријатељи заувек

Једна Кина и једна, јединствена и недељива Србија - пријатељи заувек - изјавио је потпредседник Српске напредне странке Марко Ђурић, који је на аеродрому "Никола Тесла" дочекао делегацију Комунистичке партије Кине, коју предводи члан Политбироа централног комитета Комунистичке партије Кине Џанг Чунсијен.

"Кина је један од ослонаца спољне политике Србије и један од највећих инвеститора у нашој земљи. Држава са огромним економским и људским потенцијалима, која активно учествује у изградњи наше инфраструктуре градећи деонице аутопута на Коридору 10, Коридору 11, улажући континуирано у обнову нашег енергетског сектора кроз обнову наших термоелектрана", рекао је Ђурић.

Он је истакао да је Кина земља са којом можемо да у будућности сарађујемо још интензивније, јер је то у нашем економском и политичком интересу.

Према његовим речима, Кина је земља која нас је увек подржавала у међународној заједници када је реч о кључним и виталним питањима државних и националних интереса, када је реч о Косову и Метохији.

"Наравно и ми смо се као мала европска држава трудили и трудимо се да дамо допринос јачању тих односа", рекао је Ђурић.

Укидањем виза за грађане Народне републике Кине отворена су врата за хиљаде туриста, који ће ове године почети из Кине да долазе у Србију земљу, да и на тај начин појачају њену економију, али и пријатељске везе две земље, наводи Ђурић, који верује да ће то у будућности донети много добра грађанима Србије с обзиром на то да смо међу првима у Европи који имају ту врсту блиског односа.

Он је рекао да о блискости односа између Србије и Кине сведочи и посебно је значајан изузетан лични однос који председник владе и изабрани председник Србије Александар Вучић има са кинеским руководством.

"Добри лични односи су у тој врсти политике нужни темељ за односе и међу ресорним институцијама и међу привредницима и уверен сам у то да је тај добар однос залог за изградњу и јачање наших односа у будућности", додаје Ђурић.

Србија и Кина како је истакао, имају још једну заједничку ствар - Кина подржава територијални интегритет и целовитост Србије, а Србија снажно подржава принцип једне Кине.

 

 

 

извор: Танјуг