Вести

Ђурић: Ко год удари на Србију, нека очекује снажан отпор

У новом Инфо јутру о лавовској борби Србије и председника Вучића против срамне резолуције о Сребреници, говорио је ексклузивно Марко Ђурић, министар спољних послова Србије.

Ђурић је истакао да ова дипломатска борба улази у анале српске дипломатије, као и да Србија и Вучић нису згажени као што је планирано.

"Срећан сам заиста јер смо успели да направимо добар посао у Њујорку, а то је плод рада месецима. Замислили су да направе бруталан напад на нас и да нам оставе жиг геноцидног народа. Успели смо да изборимо веће разумевање и нове пријатеље у свету. Поносан сам што сам био део тима који је ушао у анале српске дипломатије на челу са председником Вучићем. Један одлучан и политички изабрани представник народа који је требао да буде згажен, али то се није десило. Чак 107 држава није подржало резолуцију о Сребреници", рекао је министар Ђурић.

Према речима министра Ђурића, велики напор је уложен у борбу за Србију, али и да је добра ствар што су ојачани дипломатски односи и да је порука Србије да ће свако ко је нападне наићи ће на снажан отпор.

"Осећај одговорности је био огроман, али и притисак због могућности да ваша земља буде окарактерисана као геноцидна. Шеф државе је уложио огроман напор и провео је недеље по ходницима Уједињених нација где је разговарао са многим државницима и борио се за нашу земљу. Наши специјални изасланици су отишли на сваки део планете. Највећа вредност из ових догађаја је што смо оснажили и освежили наше дипломатске односе. Спречили смо улазак тзв. Косова у Савет Европе и то је огромна победа, али ћемо да наставимо да се боримо за нашу територију. Најзаначајније што смо се супротставили на снажан начин, послали смо јаку поруку да ко год удари на нашу земљу, добиће снажан отпор", рекао је министар Ђурић.

Министар Ђурић додаје и да је борба Александра Вучића за Србију била огромна и поновио је да ће свако сада размислити бар два пута пре него што крене на Србију.

"Председник је свим срцем био у борби и нас је покретао у сваком смислу и изгарао за резултат. Не могу да схвате ту љубав и посвећеност и зато га пореде са машином. Добио би Нобелову награду да је признао тзв. Косово и да је гледао само своју политичку каријеру. Одбили смо "смоквин лист" који нам је био потурен. Сви они ће размислити бар два пута пре него што крену на Србију", закључио је министар Ђурић.

 

 

Срж српске политике је завет Светог Саве!

Министар Ђурић истакао је да Србија мора да настави у овом дипломатском замаху и да у сржи српске политике буде то да је Србија Запад Истока и Исток Запада.

"Спречили смо улазак тзв. Косова у Савет Европе и то је председник Александар Вучић омогућио многим дипломатским састанцима са лидерима. Морамо да наставимо у овом замаху у коме се налазимо, јер смо спречили улазак тзв. Косова у Савет Европе, али и лавовски се борили против резолуције о Сребреници. Свети Сава је рекао да је Србија Исток Запада и Запад Истока и изнад Истока и Запада, а т о је уткано сада у срж спољне политике Србије. Радићемо на ојачању односа са САД и на томе сам се годинама залагао", рекао је министар Ђурић.

Према речима министра Ђурића, најбитнији су интереси Србије, али и да је битан српски лоби и српска мрежа у свету.

"Србија води уравнотежену политику, али су најбитнији интереси Србије. Морамо да стварамо српски лоби и мрежу српских пријатеља не само у свету, већ и у Америци. Конгресменка Клаудија Тени је иницирала предлог закона о повлачењу војске са севера Косова и Метохије, али и ускраћивању помоћи тзв. Косову. Посебне су за нас 18 земаља које су биле против резолуције, али и они који нису гласали за резолуцију, већ су били уздржани. Морамо да створимо разумевање код земаља и које су гласале за резолуцију", рекао је министар Ђурић.

Министар Ђурић додаје и да се интереси САД и Србије не слажу по питању Косова и Метохије.

"За нас је највеће неслагање са естаблишментом САД по питању Косова и Метохије, иако добро сарађујемо са Америком. Очекујемо јаке санкције за Куртија, јер они чине све да подривају српски територијални интегритет и раскол у мултиетничком окружењу. Распростиру црвени тепих човеку који не дозвољава Србима основне животне потребе и упада људима у куће са специјалцима", објаснио је министар Ђурић.

Министар Ђурић рекао је и да су тешки тренуци за Србију у Уједињеним нацијама, али и да је циљ резолуције био да унизи Србију, али да се она само уздигла.

"Морали смо да објаснимо свету да не треба да нам стави геноцидни жиг. Немачка је наш економски партнер и зато не могу ништа лоше да кажем о Аналени Бербок. Сви ми у Србији имамо нелагоду и осећај тежине о великом тренутку који се десио у Уједињеним нацијама. Нисам смео да плачем, али верујте да бих заплакао тамо у Уједињеним нацијама. Златко Лагумџија је био шокиран када је одлазио у исламске земље и ту добијао одговор да су владари добри са Александром Вучићем и да неће гласати за њу. Хтели су да унизе Србију, али су је само уздигли, једна мала нација се супротставила и пружила отпор. Србија жели нормалан однос и помирење у региону", истакао је министар Ђурић.

 


 

Извор: ТВ Информер