Вести

Ђурић: Конаковић се јавно руга грађанима Србије

Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да се министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић својим најновијим изјавама јавно руга и поиграва националним осећањима бројних грађана Србије.

"Са нелагодом сам примио јавно изругивање и поигравање националним осећањима бројних грађана Србије од стране министра иностраних послова БиХ Конаковића. Србија ће се увек, као и до сада, поклонити свим жртвама, без обзира на националност или етничку припадност, иако то најчешће нажалост, није обрнут случај у појединим нама суседним државама'', поручио је Ђурић.

Конаковић се, како је навео Ђурић, изгледа прави да је заборавио да је управо председник Александар Вучић, отишао у Поточаре да положи цвет и поклони се жртвама.

"Отишао је да ода пошту жртвама и њиховим породицама, а онда се догодило то да је брутално био нападнут, и то баш од оних који се данас 'залажу' за лажни мир и лажну сарадњу. Колега Конаковић је заборавио да нико од тих нападача или подстрекача напада на председника Вучића до данас није процесуиран или кажњен од стране надлежних органа БиХ'', подсетио је Ђурић.

Србија је, додао је, земља која је једнако за злочине судила свима који су починили монструозна дела током ратова.

"Која је то земља у суседству на такав начин и у таквом пропорционалном постотку привела правди своје грађане, који су починили злочине? Да ли то значи да српских жртава није било, да српска мајка није плакала над десетинама хиљада побијених синова?

Да ли је то правда и помирење о којем прича министар Конаковић? Због чега министар Конаковић и његови шефови инсистирају на сталном отварању старих рана и тема из прошлости? Усвојена Резолуција недвосмислено је унела, не само нове поделе на Балкану, већ и у самим УН", поручио је министар Ђурић. 

Додао је да су Конаковић и његови шефови још једном показали да су им политичке амбиције битиније од суштине, а суштина јесу и морају бити мир и стабилност на Балкану.

"Политика коју води председник Вучић је управо политика помирења, стабилности и погледа у будућност. Али, то не значи одрицање од сопственог идентитета и сопствених принципа. Увек смо спремни да разговарамо о свему, никада нећемо тражити туђе, али увек ћемо одлучно бранити своје. Срби су поносан народ. Поносни на своју државу. Поносни на своју заставу. Не угрожавајући друге. Није пристојно ни на посредан начин понос том заставом извргавати руглу. Српска застава је, господине Конаковићу, застава храбрих. О томе бисте нешто могли да научите. Српска тробојка ће се поносно и слободно вијорити на свакој кући која жели да је истакне. Живела Србија!'', поручио је министар Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг