Вести

Ђурић: Косовска полиција буквално отела Митровића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је истакао да је прогон Срба на Косову и Метохији недопустив.

- На преговоре са Приштином увек идете са неким осећајем нелагоде, да би вам неко доводио у питање нешто што сваким атомом бића знате да је ваше. Ми идемо тамо да се боримо за наш народ и његове инетерсе, да сачувамо оно што је српско на Косову, тако се и понашамо - достојанствено - рекао је Ђурић.

Он је указао да је Вучић изнео јасну позицију по питању Косова и Метохије, указавши на недопустивост прогона Срба. 

- Председник Србије Александар Вучић је у Бриселу говорио о случају прогона Богдана Митровића, који је буквално киднапован од стране косовске полиције - рекао је Ђурић, подсетивши да је Митровић са породицом аутобусом заједно са великим бројем повратника из Србије ишао у Суву Реку, у Мушутиште да обиђе своју цркву и своју кућу.

- Та црква, црква Пресвете Богодице из 1315 године, а сада неки Албанци мештанима забрањују да обиђу цркву, коју су иначе порушили војници ОВК - истакао је Ђурић и објаснио да је Митровића оптужио његов комшија Садикај, који му је срушио куће и отео његову земљу. 

Према његовим речима, да иронија буде већа Садикај је у општини Сува Река задужен за повратак Срба, а сада је после 18 година од прогона, оптужио Митровића за ратне злочине.

- Отели су га из аутобуса, наочиглед породице, 20 специјалаца га је са лисицама на рукама извело из аутобуса- навео је Ђурић и указао да је Митровићевом адвокату и официру за везу Владе Србије у Приштини Дејану Павићевићу није дозвољено да га посете.

- Није нам дозвољен приступ, породица је престрављена, ми не знамо у каквом је он стању -истакао је Ђурић и поручио да ће бити испитана кривична одговорност свих оних који су одговорни за ову ситуацију. 

Како је додао, представници ЕУ су рекли да Митровић има фер третман и да ће учинити све да се његов положај поправи. 

На питање која је улога Федерике Могерини и ЕУ, Ђурић је рекао да је Србија заинтересована да пронађе неко решење и да је за Београд форма секундарна ствар.

- Наследили смо лошу стартну преговарачку позицију, већина земаља ЕУ је признала Косово, немогуће је тај точак вратити назад. Не плашимо се разговора. Не очекујте да ће Србија правити било какве уступке без јасних и конкретних добитака за Србе на Косову, а када је реч о уступцима сада није на реду Србија, већ Косово које треба да испуни постигнуте договоре - навео је Ђурић.