Вести

Ђурић: Курти прети одмаздом у хибридним формама

Привремене приштинске институције учиниће све да обесмисле наставак дијалога са Београдом па јетим поводом премијер такозваног Косова Аљбин Курти најавио поновно увођење реципрочних мера према остатку Србије.

Уколико се то опет догоди ни разговори две стране поново неће бити могући, а да бито спречила нова америчка администрација позвала је Приштину на наставак дијалога.

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић указује на потезе које су приштинске власти предузеле откако их је амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао да учине дијалог са Београдом једним од својих приоритета.

“Не мислим да је реч само о претњама, већ о нечему нажалост опаснијем. На делу је покушај обраћања Србији језиком ултиматума и уцена. Или ћете безусловно признати једнострано проглашену независност Косова или ћете бити суочени са одмаздом, у различитим хибридним формама, и казненим мерама“, наводи Ђурић. Ове казнене мере, објашњава Ђурић, пре свега ће бити усмерене на привреду и физички доступно становништво које обавља неку врсту промета између централне Србије и Косова и Метохије.

“Овакав дискурс из Приштине може доћи као изненађење само онима који су наивно или из сопствених политичких интереса неутемељено у Куртију гледали представника умерене и грађанске опције. Лично сматрам да не постоји ништа умерено у вези са новом владом у Приштини и у то ће се ускоро уверити и шира међународна заједница и сви они који су га у региону из опортунистичких или мање бенигних разлога гледали са симпатијама, наглашава Ђурић.

Ђурић подсећа да је у недељи након што је државни секретар САД Ентони Блинкен Приштину позвао на конструктиван однос према дијалогу, што је било и исправно и неопходно, Курти је уместо конструктивног односа најавио мере одмазде, затим је функционер његове странке најавио уједињење са Албанијом, „ако треба и пушком, да би ствари кулминирале захтевима наводне НВО из Приштине за кривичним гоњењем игумана Високих Дечана Саве Јањића због залагања за поштовање судских пресуда. “Сваком објективном посматрачу ово је више него довољно.

Сами изведите закључке. Председник Вучић и Влада Србије чврсто су опредељени за конструктиван дијалог, и сигурно неће дозволити Куртију или било коме другом од албанских лидера да уведу језик претњи и уцена у мејнстрим дијалога. Истовремено свако ко жели мир, сарадњу иотварање ка трајној стабилности више је него добродошао“, истиче Ђурић.

 

 

 

Извор: Политика