Вести

Ђурић: Курти затвара врата будућности за Србе и Албанце

Ревизионизам Аљбина Куртија у односу на постигнуте споразуме, заједно с његовим противљењем компромису који би отворио врата будућности за Србе и Албанце, сахрањују шансе за нормализацију односа, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да Курти не зна чак ни колико споразума је постигнуто.

"Курти би морао да зна, заједно са другим сепаратистичким лидерима, 2.377 дана, 389 недеља, 78 месеци, шет и по година Приштина лаже цео свет везано за формално правно преузету обавезу да формира Заједницу српских општина (ЗСО)", нагласио је Ђурић.

Ђурић је истакао да Курти лаже албански народ и међународну заједницу и ЕУ, која би морала коначно да се изјасни да ли њена реч има икакву тежину и да ли договори који су постизани уз њене гаранције имају икакву вредност.

"Поништавањем бриселских договора и новим притисцима на Србе које најављује, Курти окреће точак историје уназад и треба да буде свестан одговорности и могућих последица таквог понашања", рекао је Ђурић.

 

Османи избегава да решава суштинске проблеме Београда и Приштине

Вјоса Османи, попут Аљбина Куртија, само тражи изговоре како би избегла суштинско решавање проблема између Београда и Приштине, оценио је Ђурић поводом изјаве кандидаткиње Демократског савеза Косова (ДСК) за премијерку привремених приштинских институција да нема рока за постизање коначног споразума између Београда и Приштине.

Вјоса "Османи тражи изговоре како би се озбиљни разговори о питању које оптерећује стабилност читавог региона одложили у недоглед, и притом купило још времена за реализацију пројекта ''велике Албаније'' за који се и она и Курти залажу", рекао је Ђурић.

Ђурић истиче да Османијева покушава да обмане партнере Приштине у међународној заједници да је за дијалог, и да то ради на исти начин на који је бивши премијер Рамуш Харадинај лагао ЕУ на почетку свог мандата да је посвећен дијалогу с Београдом.

"Међународна заједница не би смела да дозволи да иста лаж прође два пута", закључио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг