Вести

Ђурић: Куртијев режим одузео Србима сва права

Идеја да иза догађаја у Бањској стоји Београд јесте апсурдна и бесмислена! Свима је јасно да смо до те недеље посматрали како Курти сам уништава позицију тзв. независног Косова и руши односе са управо оним међународним актерима који су довели до његовог стварања. Имали смо моментум и требало је да буду разматране додатне и далеко оштрије мере против Куртија. Можете да подржавате српску позицију или да будете против ње, да подржавате или да будете против актуелне српске владе, али сложићемо се да није баш толико наивна да би пуцала сама себи у колено, поручује у интервјуу за Курир Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић.

Ђурић додаје да је идеја да иза догађаја у Бањској стоје САД једнако апсурдна као идеја да иза тих догађаја стоји званични Београд.

- Ако постоји једна ствар око које се са Американцима слажемо када је Космет у питању, онда је то очување стабилности и подршка покушајима да се решења траже кроз дијалог. Када је реч о појединим темама од значаја за положај српске заједнице на Косову и Метохији, упркос неслагању које имамо о статусу, америчке власти имале су конструктивну улогу. САД, као ни Србија, дефинитивно не желе још један сукоб у Европи.

* Шта је прва реакција која је до вас дошла по питању догађаја у Бањској? И колико се разликовало оно што сте чули од представника Србије у односу на оно што се могло чути од америчке стране?

- Реакција САД је очекивана рефлексна реакција велике силе која је међу првима подржала независност тзв. Косова. Верујем, међутим, да Србија и САД и даље имају један фундаментални заједнички интерес на Косову и Метохији, а то је стабилност. Аљбин Курти је дуже од 20 месеци марљиво радио управо на томе да изазове рефлексну реакцију држава које су пре 15 година подржале једнострану сецесију. Логика је једноставна - не морам да им се свиђам нити ја, нити оно што радим, али на крају дана они су признали Косово као независно, а то значи да, уколико желе да остану доследне тој стратешкој одлуци, не могу да ми оспоре да радим шта хоћу и да то представим као да суверено вршим власт на својој територији. Још ако то заоденем у либералну и демократску реторику, само небо је граница. Све што је Куртију било потребно био је, дакле, ма и најмањи стварни или измишљени повод да сав притисак пребаци са себе на српску страну. То се прошле недеље десило и сви подржаваоци тзв. независног Косова то су са олакшањем дочекали. Догађај у Бањској је велика трагедија за Србију, српски народ у целини, веома је лош и за албански народ, а далеко је најгори за породице убијених. Да није било њега, нашло би се, међутим, нешто друго што би послужило као окидач. Куртијев режим је одузео Србима сва колективна политичка и економска права, а нажалост, и добар део основних људских права. Курти је свесно створио све претпоставке за сукобе и управо овакве догађаје.

* Није неутемељена теорија да је ово инсценирано од стране Приштине уз помоћ западних центара моћи, будући да је Приштина са Аљбином Куртијем на челу прилично кикснула у дијалогу последњих недеља. Које је ваше виђење?

- Званични Београд не стоји иза дешавања у Бањској и Србији ово политички никако није одговарало. Желимо да пажњу вратимо на терор над српским народом, који је након ове трагедије додатно појачан. Не бих се упуштао у спекулације о улози страних служби. Београд тражи независну међународну истрагу о дешавањима у Бањској. Тражимо узрок смрти и правду за све убијене. Имамо разлога да верујемо да Приштина прикрива доказе и манипулише чињеницама. Породице убијених имају право да знају шта се догодило. Светска јавност треба да то зна такође. Уколико је тачно да је Бојан Мијаиловић погубљен хитцем у главу из непосредне близине након што се предао, а да је покојни Африм Буњаку страдао од експлозивне направе, то баца ново светло на ова догађања. Штета је што о овоме мора да се говори јавно на овакав начин уместо да се тиме баве тужиоци и судије.

* Имајући у виду да дешавања у Бањској никако не иду наруку Србији, има ли једног, по вама, разлога да Србија, односно званични Београд, стоји иза свега и који би разлог за то могао да буде?

- Далеко највећу, готово искључиву одговорност за кризу на Косову и Метохији сноси режим Аљбина Куртија. Он и његови саизвршиоци такође морају бити позвани на одговорност због креирања амбијента у коме се догодила трагедија у Бањској. Потпуно сам сигуран да ће временом сносити ту одговорност. Вредности Србије и Срба на Косову и Метохији нису вредности насиља, репресије и мржње. Ако већ генерализујем, да кажем и то да верујем да су Срби на Косову и Метохији светосавски народ толеранције и љубави који жели да буде свој на своме.

* Иако је Србија осудила убиство припадника косовске полиције, Приштина се ни на који начин није огласила по питању убиства најмање троје Срба, притом породичних људи. Како на то гледате, шта нам то говори­?

- Куритјев режим жели да види Косово и Метохију без Срба. Све што раде, у искључивој је функцији тога. Од таквих људи не очекујем људскост. Жао ми је искрено и због смрти албанског полицајца и због нашег вишегенерацијског сукоба уопште. Људи попут Куртија желе да ратове у својој глави пренесу на следеће генерације. Курти никада није требало да шаље своје наоружане људе на север. Сви добро знају шта пише у чл. 9 Бриселског споразума о присуству КПС на Северу Косова.

*Мислите ли да Приштина може из свега овога да извуче корист? Треба ли наш народ на КиМ у том смислу да стрепи у наредном периоду, имајући у виду пре свега да већ трпе терор од стране приштинских институција и пре овог догађаја?

- Приштина (тј. Курти, не волим да у пејоративном контексту користим име тог за нас важног града) ову замку дуго је спремала. Наш народ на Косову и Метохији у личности Александра Вучића има прекаљеног и пожртвованог заступника, али и заштитника у стратешком смислу. Јединство и посвећеност читаве Србије, али и свих њених институција овом питању су, међутим, неопходни. Велика је разлика између Србије и тзв. независног Косова. Куртијев режим са целокупним својим апаратом и делимичном међународном подршком живи у сукобу са нама 24 сата дневно свих седам дана у недељи. То је стварност коју морамо да прихватимо, ма колико нам се она не допадала. И да се боримо мудро и снажније него икада. Многима се, међутим, не допада идеја да је за бављење овом темом потребно и стрпљења и мудрости и труда да се унапреди читаво друштво. Неупоредиво лакше је тражити кривца.

* Многи су потрчали да осуде Београд због проглашења дана жалости због страдалих Срба. Шта имате да кажете на то?

- Кажем да их буде срамота.

* Потврдило се да је у сукобу учествовао и Милан Радоичић, доскорашњи потпредседник Српске листе, који је поднео оставку на то место. Он је то у петак и сам потврдио.

- Важно је за српску позицију што је председник Александар Вучић рекао да ће са српске стране бити испитана свачија одговорност. Нико не сме бити изван и изнад закона, и то искрено мислим, не као фразу, на томе почивамо или падамо као држава. Желим да поделим са вама истину без обзира на опасност и интензитет хајке која се води. Као неко ко је осам година водио дијалог и познаје локалне прилике, али и људе, апсолутно не могу да замислим да би Милан Радоичић или други прваци Срба на КиМ свесно и намерно угрозили српске интересе или животе својих сународника и комшија. Прошао сам са њима на КиМ доста тога и стојим иза ове оцене. Ови људи су се годинама некада кроз институције, некада на барикадама борили за опстанак свог народа у једном ни по чему нормалном времену и околностима. Сматрам да је одговорно и часно што је Радоичић преузео одговорност на себе и прихватио сарадњу с државним органима на утврђивању истине!

 

Што пре дијалог почне, то ће свима бити боље

* Има ли након свега икаквог смисла очекивати било какав наставак дијалога Београда и Приштине и шта Срби могу да очекују од тога?

- Верујем да ће састанака бити. Састанци, међутим, како нас учи црно искуство, нису исто што и дијалог, а још мање што и разумевање. Било би лепо када би тај дијалог постојао. Ми Срби смо увек за дијалог. Сада је, међутим, на делу хибридни напад на Србе на КиМ, али и саму Србију у режији Куртија. Што пре прави дијалог почне, то ће пре свима бити боље.

 

О позиву опозиције за седницу о Косову и Метохији

* Део опозиције је брже-боље тражио одржавање хитне скупштинске седнице поводом догађаја у Бањској. Како се претходна, исто одржана на њихову иницијативу, завршила фијаском баш због њиховог понашања, да ли би овог пута могао да се очекује неки конструктивнији скупштински дијалог или сматрате да би то било само узалудно губљење времена?

- Веома мали број људи на политичкој сцени поседује дубинско познавање и разумевање питања Косова и Метохије. У страначким расправама углавном можемо чути пароле и фразе. Трагично мало базичног знања. Спроведите анкету међу посланицима појединих, а често најгласнијих у критици странака, и питајте их да наброје лидере парламентарних странака на Косову или географске појмове, распоред привредних и природних ресурса, или макар да наброје свих десет општина са српском већином на Косову и Метохији и све ће вам бити јасно са ким имамо посла. Многи од њих само знају да вичу, упиру прстом и траже кривце. Тужан сам због тога. Србија треба да се уједини по питању Косова и Метохије барем када је тешко. Заједно бисмо могли све.

 

 

 

Извор: Курир