Вести

Ђурић: Куртијев режим треба санкционисати

Министар спољних послова Владе Републике Србије Марко Ђурић састао се са Мирославом Јенчом, помоћником генералног секретара Уједињених нација за Европу, Централну Азију и Америке у Департману за политичке и послове изградње мира, који борави у званичној посети Републици Србији.

Позитивно оценивши досадашњу сарадњу са тимом Уједињених нација у нашој земљи, министар Ђурић подвукао је да је улога Уједињених нација по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије за нас од виталног значаја.

У том смислу, изразио је озбиљну забринутост поводом појаве тенденција да се укину рестриктивне мере уведене Привременим институцијама самоуправе у Приштини.

"Потенцијално укидање ионако веома ограничених и недовољних мера режиму Аљбина Куртија значило би имплицитно мирење са последицама његове етнонационалистичке агенде која је, већ скоро три године, погубна по живот и опстанак српског народа на Косову и Метохији", истакао је министар Ђурић.

"Куртијев режим требало би санкционисати, а не награђивати и толерисати неодговорно понашање", додао је министар Ђурић.

Региону би тиме, како је подвукао министар Ђурић, био послат веома лош сигнал да једнострани, провокативни и штетни акти Приштине - укључујући најгрубље кршење основних људских права, притиске, злостављања, брутално физичко и институционално насиље над Србима и свеукупан систематичан прогон нашег живља - уживају подршку међународне заједнице.

Министар Ђурић још једном је подсетио на важност доследног поштовања Резолуције 1244 Савета безбедности УН и указао на неопходност наставка деловања Мисије УН на Косову и Метохији (УНМИК) у несмањеном обиму и неизмењеном мандату.

Састанку је присуствовала и специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК Каролин Зијаде, као и нова резидентна координаторка УН у Републици Србији Матилда Морт, која је, уочи састанка, имала одвојени сусрет са министром Ђурићем, током којег је министру предала уводно писмо и на тај начин и званично ступила на дужност.

 

 

 

Извор: Танјуг