Вести

Ђурић: Куртијеве снаге онемогућавају снабдевање српских болница и школа

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић  истакао је у Вашингтону да се у пракси видело да полицијске снаге премијера привремених приштинских институција  Аљбина Куртија заустављају транспорт с новцем који Србија обезбеђује за српски народ на Косову и Метохији, због чега није омогућено снабдевање српских болница, школа и других установа, истичући да је председник Србије Александар Вучић у свом излагању пред Саветом безбедности УН демаскирао Куртијеве лажи.

"Он је пред Саветом безбедности у Уједињеним нацијама поставио питање због чега је транспорт са новцем који, узгред буди речено, спроводи британска лиценцирана компанија Хендерсон, заустављен на прелазима", навео је Ђурић.

Ђурић је подсетио да је председник Вучић посебно указао на апсурд Куртијевих тврдњи.

"Он је тврдио да ми тобоже у неким врећама пребацујемо новац на Косово и Метохију илегално и да је реч о нетранспарентном процесу, а британска лиценцирана компанија на потпуно легалан начин врши превоз валуте која је једина легална валута, једино легално средство плаћања на територији Републике Србије", рекао је Ђурић.

Ђурић додаје да "Курти заправо све време покушава да спроводи један процес који има за циљ да афирмише његову позицију по питању независности Косова и Метохије, не обазирући се на то што болнице због његовог етно националистичког терора остају без лекова, што трпи 69.000 корисника плата и пензија на Косову и Метохији, 2.500 корисника стипендија и још више корисника Студентског центра.

"Студентски центар у Косовској Митровици има близу 5.000 студената, 10.000 студената укупно студира у том граду и на све то Курти је својим деловањем ставио катанац, а ми смо на то јасно указали пред међународном заједницом", навео је Ђурић.

Подсетио је да је председник Вучић покренуо иницијативу да се сазове хитна седница Савета безбедности, када је међународној заједници указано на то шта Курти ради.

"Зато што је седница одржана, иако су неки у Београду покушавали да тврде да председник Вучић и Србија никада такву иницијативу неће покренути, а та иницијатива је спроведена. И то успешно. И сада се Курти налази у једној незавидној политичкој ситуацији која га тера да опет покушава, а ја верујем, лажно, да прикаже да нешто ради на томе да се то промени", навео је Ђурић.

Ђурић се осврнуо и на одјеке и реаговања на седницу Савета безбедности.

"Сама чињеница да је 13 од 15 чланица Савета безбедности или изразило забринутост или директно оштро осудило Куртијеве потезе, нешто је што нисмо видели од 1999. године, јер увек је у Међународној заједници држање према питању Косова и Метохије било стриктно по линији на оне земље које признају, односно оне које не признају", нагласио је Ђурић.

Ђурић је подсетио на то "да би оне које признају, по правилу безусловно и безрезервно подржавале Приштину, док би оне које не признају, биле на српској страни".

"Сада су те границе, на Куртијев ужас, замућене и имали смо јасну осуду његовог деловања од низа земаља које признају Косово и Метохију - од Француске, Малте, па и до Сједињених Америчких Држава. Амбасадорка САД при Уједињеним нацијама је врло јасно и експлицитно рекла да некоординисани потези, који наносе тешке штетне последице српској заједници, не треба да буду спровођени и да треба да буду повучени", истакао је Ђурић.

Ђурић стога верује да је то био "добар дан за огољавање онога што Курти ради Србима и да се чује истина о томе у шта заправо Куртијев режим претвара јужну српску покрајину".

"Веома добро је што и председник Вучић пред Саветом безбедности подсетио на то да убедљива већина држава света признаје територијални интегритет Србије, укључујући и Косово и Метохију", поручио је Ђурић.

 

О одлагању примене уредбе о забрани динара на Косову и Метохији: Не верујем Куртију

Ђурић је рекао поводом одлуке централне банке у Приштини да пролонгира забрану динара на три месеца да нема поверења у оно што говори премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и да ће, док не буде видео да се на терену нешто променило то сматрати видом манипулације.

"Док год не будемо видели да се на терену нешто променило, ово доживљавам као неку врсту манипулације, односно покушај извлачења из једне очигледно тешке међународне ситуације у коју је дошао", рекао је Ђурић.

Истакао је да му је прва асоцијација на име Аљбина Куртија "неповерење, лажи, континуирани притисци према Србима" које, како је навео, спроводи откако је ступио на дужност, односно већ готово три године.

Како је рекао, Србија је успела да лансира успешан дипломатски приступ и успешну дипломатску офанзиву, која је Куртија ставила у ситуацију да мора да се правда, као и да мора да изналази начине да умањи притисак на себе и своју страну.

"То за нас није довољно. За нас је неопходно да се ствари конкретно на терену промене на боље. Да престане да омета функционисање српских школа, болница и основних услуга које директно чине да људи на Косову и Метохији пате захваљујући његовом притиску", истакао је Ђурић.

На питање да ли га по повратку у Србију чека функција у Влади или дипломатији, Ђурић је рекао да ће о томе одлучивати највиши државни и страначки органи, као и да је он тренутно заузет гала догађајем којим ће у својој резиденцији дочекати неколико стотина званица.

Међу њима биће чланови америчког конгреса, помоћника заменика америчког државног секретара Габријела Ескобара, америчког амбасадора у Србији Кристофера Хила и лидере српске дијаспоре.

"Желимо да прославимо Дан државности Србије и да нашу културу, традицију и наслеђе на најбољи могући начин поделимо са вашингтонском политичком, културном и другом јавношћу", поручио је Ђурић.

Ђурић је истакао да је задовољан својим мандатом, као и чињеницом да је направљена боља политичка инфраструктура за наше представљање у Америци.

"Основали смо Српско-амерички пословни савет, који је окупио највеће америчке компаније које сарађују са Србијом. Покренули смо Србе у Америци. Само у претходних шест месеци организовали смо три велике конференције које су окупиле Србе из 50 савезних држава", рекао је Ђурић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг