Вести

Ђурић: Ми би да озбиљно преговарамо, али Србији се тренутно не нуди ништа

Током боравка у Москви имао сам прилику да обавим разговоре са више високих званичника Руске Федерације, између осталих, са првим замеником министра спољних послова, господином Грушком, са којим сам разговарао о ситуацији на Косову и Метохији и на Балкану, као и о томе на који начин да координирамо активности на супротстављању једнострано проглашеној независности Косова, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић.

Ђурић је истакао да Русија јако пуно помаже Србији у међународним организацијама, од Светске царинске организације и Интерпола, до УНЕСКО и УН.

"Руски представницу врло често раде то као за себе, борећи се против покушаја Косова да се учлани у та тела мимо постигнутих споразума", рекао је Ђурић и додао да је Србија захвална Русији на тој подршци.

На питање шта одговара Русима када га питају о ставу Србије у вези са столицом Косова у УН, Ђурић одговара да је позиција Србије јасна: "Аутономној покрајини Косово и Метохија није и не може бити место у УН, ни под каквим условима".

Ђурић истиче да то што Србија упорно брани своје позиције за преговарачким столом чини неке нервозним, те да неки мисле да могу притисцима на Србију да издејствују уступке без понуде било чега озбиљног заузврат.

"Ми бисмо желели да озбиљно преговарамо и да се договарамо, али Србији се тренутно не нуди ништа", каже он.

Ђурић наводи да се председник Србије Александар Вучић труди да искрено говори о томе каква је ситуација око преговора што, како напомиње, није био случај 2004. или 2008. године.

"Ми покушавамо да утичемо на ставове неких од тих земаља, а то није лако. Истовремено, растућа свест је да тзв. независношћу Косова ни један проблем није решен, нити ће бити", указује он.

Говорећи о посети председника Вучића немачкој канцеларки Ангели Меркел, Ђурић каже да је наша обавеза да разговарамо са онима који имају утицај и моћ, са којима морамо да проналазимо заједнички језик, чак и када је то тешко, "јер бољу алтернативу немамо".

"Чињеница да је Ангела Меркел послала снажну поруку о очувању угроженог мира и стабилности је за нас важна. За нас је бескрајно важно и то што уживамо бескрајну подршку Русије и Кине", истиче он.

Ђурић негира да се, далеко од очију јавности догађа паралелни "бриселски дијалог" у којем учествују Американци, Руси, представници власти у Београду и Приштини, те да вођство државе Србије често у јавност изнесе све оно о чему се разговара.

Одговарајући на питање када ће бити оформљена Заједница српских општина и да ли ће то бити по косовским прописима, Ђурић подсећа да на Косову и Метохији важе закони које усваја парламент у Приштини, као привремене институције самоуправе у Приштини, што је у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

"Бриселским споразумом је јасно и недвосмислено предвиђено да се измене сви прописи како би се створио правни основ за функционисање ЗСО. План спровођења Бриселског споразума, који је саставни део тог споразума, то предвиђа", истиче он.

Ђурић каже како не мисли да ће Албанци хтети да формирају ЗСО, као ни да ће представници Срба одустати од своје жеље.

 

 

 

извор: РТВ