Вести

Ђурић: Највише гласова на КиМ освојила је Српска напредна странка

Излазност на парламентарним изборима на Косову и Метохији била је близу 60 одсто, изјавио је потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марко Ђурић и додао да је највише гласова освојила Српска напредна странка.

Након обрађених свих 140 бирачких места на КиМ, СНС је на КиМ остварила 86 одсто гласова изашлих бирача, рекао је Ђурић.

Додао је да је после изборне листе СНС, на КиМ највише гласова освојила коалиција СПС-ЈС (7,8 одсто) док су све остале изборне листе заједно освојиле 5,83 одсто гласова.

Ђурић је рекао да је листа "Александар Вучић - За нашу децу" јуче исписала политичку историју Србије, како у централном делу земље тако и на КиМ.

"Историјски резултат, историјска излазност. Више од 46 одсто увећања у односу на претходне изборе, 14.675 нових гласача СНС на КиМ", рекао је Ђурић и подсетио да је на парламентарним изборима 2016. године резултат листе СНС био 67,73 одсто, а да је сада та листа освојила 46.509 гласова, односно 85,94 одсто. Ђурић је захвалио Србима на КиМ на поверењу у Александра Вучића, СНС и државу Србију, те истакао да ће Србија наставити да ради на реализацији пројеката започетих у оквиру плана председника Вучића за подршку и помоћ нашем народу на КиМ.

"Наставићемо да улажемо у наше школе, болнице, путеве, да градимо инфраструктуру, да радимо на стварању економске основе опстанка нашег народа на КиМ, да се свуда и на сваком месту боримо за српске државне и националне интересе када је реч о КиМ", истакао је Ђурић. Срби на КиМ су препознали да је СНС, предвођена Александром Вучићем, најчвршћи гарант развоја целокупне српске државе и опстанка и јачања српске државе на КиМ.

"То данас можете да видите по енергији која је пробуђена у свим српским срединама на КиМ", рекао је Ђурић и захвалио становницима општине Штрпце где је листа СНС освојила рекордних 92,7 одсто или 5.320 гласова.

Захвалио је и грађанима Косовске Митровице која је, како је рекао, такође дала огроман допринос историјском резултату СНС.

Навео је да је на изборима 2016. године у Косовској Митровици гласало око 5.000 бирача, на председничким изборима 2017. године је тај број порастао на 7.658, док је на јучерашњим изборима у Косовској Митровици СНС освојила 8.603 гласа.

У општини Ново брдо, наводи Ђурић, СНС је освојила 89,9 одсто гласова, СПС 5,3 одсто, док су остали заједно освојили 3,45 одсто.

Када је реч о општини Косовска Витина, СНС је освојила 90,82 одсто, социјалисти 3,2 одсто, док су остале изборне листе заједно освојиле 5,62 одсто.

У општини Гњилане СНС је освојила 4.000 гласова, социјалисти 229, а остали 75, рекао је Ђурић.

Како је додао, у општини Липљан СНС је освојила 82,95 одсто гласова, СПС 9,76 одсто, а остали 6,52 одсто.

Ђурић је, између осталог, изнео и резултате када је реч о општини Вучитрн и навео да је СНС ту освојила 82,40 одсто гласова, а СПС 7,89 одсто.

"У свим општинама са српском већином на КиМ, листа ''Александар Вучић - За нашу децу'' је издоминирала. Овај историјски резултат је велика одговорност за нашу странку и државне институције Србије за наредни период и ми ћемо наставити, као држава и као странка, да у наредним годинама дајемо све од себе да оправдамо ова очекивања", рекао је Ђурић и закључио:

"На КиМ ћемо, уз чињеницу да смо остварили овај историјски резултат, гледати да у све наше институције укључимо и људе из различитих политичких опција, и оне који нису добро прошли на овим изборима јер нам на КиМ било какве поделе нису потребне и нису могуће уколико желимо да наставимо да јачамо, а наш циљ је да као држава на КиМ у овој години стигнемо до сваке српске куће, да помогнемо свакоме коме нисмо успели да помогнемо до сада".

 

Политички призвук пресуде Тасићу, Еулекс да преиспита

Ђурић је изјавио да пресуда којом је Дарко Тасић из Мале Круше осуђен на 22 године затвора због ратног злочина има "политички призвук" и најавио да ће се Србија обратити ЕУЛЕКС-у да преиспита поступање правосудних органа Приштине.

"Потпуно је јасан политички призвук у овој осуди која излази из оквира чак и њиховим законима утврђених норми везано за ратне злочине, а да не говоримо о чињеници да против тог човека нису изведени било какви ваљани докази", рекао је Ђурић.

Најавио је да ће се Србија колико данас обратити ЕУЛЕКС-у као телу ЕУ задуженом за спровођење владавине права на КиМ са захтевом да преиспита поступање правосудних органа Приштине.

"Мој утисак, као грађанина, је да они желе да узму што више српских осуђеника да би могли да тргују у некој трулој трговини коју замишљају да изводе са Србијом везано за сопствену одговорност и кривицу за ратне злочине", рекао је Ђурић.

Истакао је да Србија неће да ћути пред поступцима који се воде против Срба, а за које се основано сумња да нису вођени на ваљани начин.

Додао је да од међународних мисија на КиМ очекује да реагују и омогуће владавину права и правичне поступке.

"Не тражимо ми да они који су за нешто одговорни са наше стране не одговарају, само тражимо да људи не буду прогањани на правди Бога зато што су Срби, а плашим се да се то јако често дешавало у претходном периоду и да овај случај није усамљен", додао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг