Вести

Ђурић: Народ на КиМ нико не може да застраши

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да су "сепаратисти на Космету очекивали да ће Српска листа и Срби донети одлуку да бојкотују локалне изборе како би они могли да изгурају албанске кандидате у српским срединама".

Ђурић је позвао Србе да сутра изађу на изборе за градоначелнике четири општине са српском већином на северу КиМ, истакавши да гласачки листићи представљају "бедем настојањима Приштине да их заузме преварама и триковима". Он је додао и да Приштина, у жељи да застраши Србе, планира да пошаље велики број албанских полицајаца на бирачка места и одврати људе од гласања.

"Кажем сада свима којима су у срцу Звечан, Косовска Митровица, Зубин Поток, Лепосавић, Бањска, да знају да су ово избори на којима се брани опстанак Србије и српских интереса", нагласио је Ђурић.

Рекао је и да ће покушати да буде сутра на Космету, али је подсетио да му је у претхнодних годину дана 18 пута онемогућен долазак на КиМ, али је додао да, међутим, људи из Канцеларије за КиМ сваког дана иду на Космет и да ће наставити да буду са српским народом.

"Наш народ на КиМ нико не може да застраши и уверен сам да ће сутра показати слогу и снагу", рекао је директор владине Канцеларије за КиМ.

Поводом најављене посебне скупштинске седнице о Косову и Метохији, која је заказана за 27. мај, истакао је да је парламент место где се разговара о најважнијим темама и да је то место где треба да се искажу разлике у мишљењима, а не на улици. Ђурић је оценио да је реч о одличној прилици да се чује шта се радило у вези с Косметом и да се изнесу различити ставови, а на критике дела опозиције да је та седница политички трик, рекао је да су они до јуче говорили да нема никакве расправе о КиМ у Скупштини.

 

Албанци гласачким листићима желе да освоје север КиМ

Идеја албанских политичара у Приштини је да кроз изборни процес покушају да "заузму" општине с већинским српским становништвом на северу Косова и Метохије, изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић пред изборе за градоначелнике тих општина у недељу, 19. маја.

"Албански политичари у Приштини су веома нервозни и њихова идеја је да покушају да гласачким листићима освоје север КиМ, да тиме што би на неки начин омели изборни процес или протурили своје кандидате, па су кандидовали албанске кандидате у срединама где убедљиву већину чине Срби, покушају да заузму општине на северу КиМ", рекао је Ђурић. Како је рекао, албански политичари у Приштини су се најпре надали да се Срби неће изаћи на ове изборе, тако да ће њихови кандидати "глатко да ушетају" у српске институције и заузму општине на северу КиМ.

"Када смо ми рекли 'можете и сто пута да сазивате изборе, нас 100 пута неће мрзети да бранимо наше кућне прагове и да се боримо за оно што је наше на КиМ', онда су кренули с кампањом застрашивања и притисака на српске политичке представнике", рекао је Ђурић.

Навео је да Албанци најављују да ће у недељу на свако биралиште да пошаљу полицајце Албанце који ће наводно да надзиру да све буде у реду, и истакао да на то немају право.

"На северу КиМ искључиво могу бити полицајци српске националности, јер више од 95 одсто становништва које тамо живи су Срби, и по свим споразумима и релевантним међународним документима искључиво, пропорционално становништву на северу КиМ, може да буде и полицијска структура. Дакле, ово је директно кршење свега тога", рекао је Ђурић. Како је додао, ово је покушај да се, с једне стране, застраше бирачи тако што ће на сваком бирачком месту да буду полицајци Албанци, а с друге, могућа је и жеља да се изазову одређени инциденти.

Ђурић је позвао Србе на КиМ на покажу максималну мудрост и суздржаност, и истакао да их нико неће застрашити и одвратити од тога да се боре за своје.

"Они знају колико су избори у недељу важни, да то нису партијски избори на којима се надмећемо око тога ко нам је више симпатичан, а ко мање. То су избори на којима ми чувамо српски карактер севера КиМ, и зато још једном позивам све наше сународнике на КиМ да изађу на те изборе", додао је Ђурић.

Ђурић је рекао и да се политички представници Албанаца у Приштини врло често служе фалсификатима, што је, како је истакао, увреда за праве жртве, и српске и албанске. Он је рекао и да не мисли да је посебно продуктивно надметање у томе чије су жртве биле веће, и истакао да су српске жртве биле огромне, трагичне.

"Где је 50.000 Срба који су живели у Приштини до 1999. године? Готово сви су протерани. Где је 12.000 Срба који су живели у Призрену? Сви до једног су протерани. Где су Срби из Пећи, Урошевца, Вучитрна? Ко је одговоран за хиљаде убијених српских цивила на КиМ?", упитао је Ђурић.

"Одговорни су ти који данас себи дају за право да се представљају као неки арбитри правде и судије и да у скупштини Косова машу папирима о наводним или можда неким стварним злочинима, али нема већег апсурда и цинизма него када злочинац прича о наводним туђим ратним злочинима", рекао је Ђурић.

Фундаментална разлика између нас и њих, оценио је, јесте у томе што у нашем друштву постоји јасна и неподељена осуда свих злочина на свим странама.

"Ми немамо никакав проблем да било ко ко је починио било какаве злочине одговара било где, а они су ти који хоће да праве трибунале за Србе, како сами кажу, и да их прогоне. То им је заправо једини циљ", закључио је Ђурић.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/РТС