Вести

Ђурић: Насиље на улицама озбиљно нарушава углед наше земље

Америчка јавност с негодовањем гледа на било какву врсту напада на званичне институције и подривања уставног уређења, нарочито јер се и сам Вашингтон пре непуне три године сусрео с насилним упадом изгредника на седиште законодавне гране власти, те да је врло оштро реаговао санкционисањем таквог понашања и процесуирањем одговорних. У том смислу подршка амбасадора Сједињених Америчких Држава Кристофера Хила нормализацији политичког стања у Србији, уз изричит став да насиљу и вандализму над државним институцијама није место у демократском друштву, има посебну тежину. Надам се да ће се америчким примером водити и неке водеће европске земље, рекао је у интервјуу за "Политику" Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић.

* Како бисте сумирали реаговање званичног Вашингтона на исход парламентарних избора у Србији одржаних 17. децембра?

- Званична америчка администрација послала је јасну поруку да се радује сарадњи с будућом Владом Србије и наставку заједничког рада на унапређењу билатералних области од интереса, јачању владавине права, као и очувању регионалног мира и стабилности. Веома је значајна изјава амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофера Хила у форми позива на стабилизацију актуелних прилика уз истицање важности поштовања воље грађана, слободно исказане на изборима, као одраза легитимности демократских процеса и спремности свих политичких актера у нашој земљи да мирно и одговорно прихвате исход избора, био он повољан по њих или не.

Наш народ је поново одлучио да поверење поклони Српској напредној странци и на тај начин носиоцу листе "Србија не сме да стане", председнику Александру Вучићу, симболично реафирмише подршку снажно изражену на прошлогодишњим председничким изборима, за које, сетимо се, чак није ни био потребан други круг као што је то у прошлости с кандидатима често био случај. Тужно је што представници појединих политичких струја не желе да прихвате одлуку већинског народа Србије, већ настоје да насиљем, притисцима на јавност и тривијалним покушајима замаскирају свој политички неуспех и преузму власт на улици. Не само да тиме не поштују сопствене грађане, обезвређују њихов избор и унижавају дигнитет српских институција већ и озбиљно нарушавају међународни углед Србије.

* Шта резултати избора значе за даље односе Сједињених Америчких Држава и Србије?

- Изборни резултати показали су решеност нашег народа да у наредне, за нас на међународном плану веома значајне четири године, настави да иде путем којим сигурно корачамо већ више од једне деценије. Народ је изабрао стабилну, озбиљну, одговорну и доказано успешну политичку опцију која ће и на унутрашњем и на спољном плану следити континуитет рада на јачању и напретку Србије у сваком могућем погледу. Сарадња са Сједињеним Америчким Државама као највећом силом западног света неизоставни је део спољнополитичког мозаика Србије, а општенародна воља изражена на досада највише демократским и најбоље организованим парламентарним изборима од увођења вишестраначја у Србији, поручује нам две кључне ствари. Прва је, свакако, огромно поверење народа у будућност Србије предвођену председником Вучићем и највећом политичком партијом у нашој земљи, а друга је огромна одговорност да СНС као изабрана политичка опција то поверење оправда у наредном четворогодишњем руковођењу државом.

Одржавање добрих односа са Америком и њихово даље унапређење у врху су дипломатских приоритета Србије, и ја у будућности видим само њихов даљи раст и развој на добробит грађана наше земље – почевши од све снажније и разноврсније сарадње на плану економије, инвестиција, ИКТ сектора, енергетике, одбране, образовања, науке, па све до иницирања стратешког дијалога као обостране потврде високог нивоа међусобних односа. Свакако да увек има простора за проширење сарадње, али је и много тога постигнуто, не само у последње три године већ генерално у протеклој деценији, у којој је потпуно трансформисан профил наше сарадње са Сједињеним Америчким Државама као тренутно првим извозним тржиштем српске ИТ индустрије и четвртим трговинским партнером Србије у свету с рекордних 1,2 милијарде долара трговинске размене на годишњем нивоу. Радују ме нове четири године политике која нас је довела до оваквих достигнућа и с нестрпљењем ишчекујем нове успехе наше земље.

* Косово је један од кључних изазова за Србију. Да ли видите будући флексибилнији приступ Вашингтона у погледу тога?

- Србију и Сједињене Америчке Државе повезује мноштво ставова и заједничких интереса у различитим сферама деловања, али је питање статуса Косова и Метохије оно у чему наше две државе не гледају у истом смеру. Значајан помак, за разлику од некада изричитог, ригидног и малтене искључивог америчког гледишта, приметили смо у последњих десетак година – а у исти сам и лично имао прилике да се уверим у протекле три године свог службовања – и то кроз отвореност и спремност да се саслушају и разумеју наше позиције. Доказ да је то заиста тако јесу континуирани апели високих америчких званичника упућени Приштини у којима се инсистира на потпуној имплементацији Бриселског споразума, а нарочито на коначном успостављању Заједнице српских општина. Један од најјаснијих и за нас најпозитивнијих сигнала са америчке стране стигао је недавно, када је конгресменка Клаудија Тени, копредседавајућа Српског кокуса у Представничком дому Сједињених Америчких Држава као групи пријатеља Србије у Конгресу, поднела овом телу Предлог закона о подршци Бриселском споразуму. Тим значајним документом се не само препознаје репресија, терор и насиље који се већ месецима флагрантно спроводе над Србима на Косову и Метохији већ се и ускраћује свака помоћ америчке владе Куртијевим институцијама док таква деловања не окончају.

Такође, америчка подршка властима у Приштини директно се условљава формирањем Заједнице српских општина и окончањем кампање притиска и кршења људских права Срба у нашој јужној покрајини. Додатна снажна политичка порука која се децидирано преноси овим предлогом Клаудије Тени јесте и захтев да се са севера Косова и Метохије повуку све такозване специјалне снаге, односно оконча њихово нелегално присуство, што је, могло би се рећи, новина у америчком постављању према албанској страни. Очекујем да ће моћ овако изнетих чињеница ускоро подстаћи све већи и већи број и демократских и републиканских конгресмена да политички стану иза овог документа и тако изразе своју подршку. Неупитно је да је овим потезом конгресменка Тени показала и Америци и свету да је прави пријатељ Србије и српског народа, јер је у највишем законодавном органу Сједињених Америчких Држава храбро подигла свој глас у одбрану права Срба на Косову и Метохији, вођена ничим другим до правичношћу, искреном жељом да помогне и ставом да чини исправну ствар.

* Српски живаљ на Косову је изложен разним притисцима и малтретирању, а сада Приштина најављује да ће увести обавезно служење војног рока… Не води ли то даљем повећању напетости, уместо смиривању ситуације?

- Из године у годину, а што је сада посебно забрињавајуће, и из месеца у месец, и из недеље у недељу, Курти спроводи таргетирану кампању етничког чишћења Срба с територије Косова и Метохије, свеопште репресије, насиља, застрашивања и елиминације српског фактора из политичког живота на Косову и Метохији. Плашим се да ће се његови једнострани потези, провокације и ускраћивање основних људских права Србима само зато што су Срби наставити и у периоду који је пред нама, осим уколико не дође до уједињене и озбиљне реакције међународне заједнице којом би његова подла агенда коначно била осујећена. Од изузетног је значаја за опстанак нашег народа на Косову и Метохији да се и из Сједињенх Америчких Држава и из европских центара моћи да се настави и интензивира притисак на екстремистички режим у Приштини да престане са угрожавањем српског живља и коначно почне да поштује и спроводи до сада постигнуте споразуме.

* Како бисте окарактерисали садашње односе између Београда и Вашингтона – где су најбољи, а где би могли да се унапреде?

- Поносан сам што службујем као дипломатски представник Србије у Вашингтону у историјском тренутку у којем односи Србије и Сједињених Америчких Држава стабилно и сигурно иду узлазном путањом. Чињеница је да радимо на проширењу сарадње на сваком могућем плану, и то ће остати наш циљ и у будућности, нарочито када будемо почели да још интензивније сарађујемо у оквиру планираног стратешког дијалога. Када бих морао да од свих досадашњих резултата издвојим пар области чијем додатном унапређењу и сам сведочим, на првом месту би свакако биле економија и војна сарадња. Сарадња наших оружаних снага и сарадња у области наменске индустрије су, већ више од десет година, једне од окосница свеукупне сарадње, а важан део тих односа је и Програм државног партнерства Војске Србије и Националне гарде Охаја. Ту одличну војну сарадњу смо у претходним годинама проширили и на цивилни сектор, где смо, у периоду од само две године, успели да са америчком страном закључимо чак два меморандума о сарадњи – у области образовања и економског развоја.

Пре шест месеци смо у Вашингтону основали Америчко-српски пословни савет као важну платформу у оквиру које с нашим пријатељима из Америчко-централноевропске пословне асоцијације, чији смо такође постали члан, заједно радимо на привлачењу америчких инвестиција у Србију и повезивању америчких и српских компанија. Организовали смо више пословних округлих столова на којима су десетине америчких компанија имале прилику да се ближе упознају са условима пословања у Србији и могућностима улагања, а протеклих неколико месеци боравио сам у радним посетама у неколико савезних америчких држава – од Калифорније, Неваде до Флориде – с којима испитујемо додатне могућности привредне и пословне сарадње и постављамо темеље за нове економске аранжмане са САД. И српско-амерички политички односи одржавају се редовним сусретима на високом и највишем нивоу, како у земљи, тако и у иностранству. Имајући у виду да је последњи амерички председник који је боравио у нашој земљи био Џими Картер, остаје нам жеља да у наредном периоду успемо да, после више од четири деценије, организујемо посету америчког председника Србији, чиме би се дефинитивно афирмисало не само партнерство Србије и САД већ и заједнички интерес за стабилност и сарадњу у нашем региону.

 

 

 

Извор: Политика