Вести

Ђурић: Нећемо одустати од гоњења злочинаца

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас да Србија неће одустати од гоњења ратних злочинаца, додајући да верује у професионализам француских правосудних органа.

Он је на конференцији за штампу после седнице Владе сазване због пуштања Харадинаја да се брани са слободе, рекао да Србија шаље упозорење да не прихвата лажну правду по којој су убијања и злочини против Срба дозвољени и допуштени само ако је у интересу великих сила.

Ђурић је подсетио да је ЕУ заснована на вредностима које се боре за владавину права и упитао да ли се залажу за вредности политику силе.

"Онако како се односимо према Србима оптуженим за ратне злочине тражимо да се сви други односе према онима који су вршили ратне злочине против Срба", рекао је Ђурић.

Србија обавештава Француску да, у складу са оним како се опходе према Интерполовим потерница из наше земље, на исти начин ћемо се ми опходити према француским потерницама.

"То се не односи само на Француску, већ и Словенију и Швајцарску, као и друге земље које су већ пуштале на слободу сличне оптужене за злочине, и то из политичких разлога. За нас то због цивилизацијских вредности није прихватљиво", рекао је он.

Како је навео, Србија ће гонити оптужене за ратне злочине макар на тај начин била једина европска земља која штити европске вредности, док друге чланице, приметио је, то не чине.

"Да ли је могуће да смо ми једини којима ће живот једне бебе од 14 дана бити важнији од тога ко је порушио неку бараку или томе слично. Да ли је у моралном смислу прихватљиво амнестирати неког таквог и бавити се баракама", упитао је Ђурић.

Нагласио је да ће Србија наставити да гони оптужене за ратне злочине и показати да је у томе другачија и боља од неких држава.

"Не желимо да верујемо да се неко у Француској уплашио демонстрација десетине људи, који би оправдали сваки злочин. Неки мисле да ако сте Албанац да вам је све дозвољено", приметио је.

Србија, поручио је, не прихвата правду која подразумева некажњени лов и убијање недужних цивила, српских или било које друге националности, попут оних које су учинили Рамуш Харадинај и његова злочиначка група.

Упитао је да ли је убијање недужних цивила, међу којима и двонедељна беба, недовољан разлог да Харадинај буде изручен правосудним органима Србије.

На конференцији за штампу, после седнице Владе Србије, на којој је тема било пуштање Харадинаја да се брани са слободе, Ђурић је прочитао делове оптужнице против бившег вође ОВК и некадашњег косовског премијера.

У оптужници су наведена убијања, силовања, не само српских, већ и цивила друге националности.

Наводећи да се у захтеву Србије за изручење налазе ствари које нису помињане у Хашком трибуналу и за које Харадинају тамо није суђено, Ђурић је упитао да ли је могуће да Србији неко нешто пребацује зато што тражи Харадинаја, да јој неко пребацује нешто за поглавља 23 и 24, а да истовремено имамо "на слободи ратне злочинце, попут оних који су у Сребреници Слободану Милићу извадили очи".

Подсетио је да је оптужени за злочин над Милићем пуштен на слободу, јер се, како је приметио, није уклапало у визију стварности коју је нудио ЦНН и није се уклапао и визију стварности појединих у међународној заједници, који би да за то окриве другог, а не оне који су вршили монструозне злочине, и то све, како је рекао, само зато да би имали оправдање за агресију и злочиначку политику према нашој земљи.

Упитан да појасни да ли се Харадинај терети за "неке бараке", које је помињао, Ðурић је казао да је врхунско лицемерје и потпуно неприхватљиво пребацивати Србији било шта у вези с поглављима 23 и 24 ако истовремено нисте спремни да процесуирате монструозне злочине у којима су убијани недужни цивили.

Он је рекао да сви знају каква је медијска афера подизана и политичка хајка вођена по политичким налозима одређених политичких кругова изван наше земље у вези с "тим баракама".

"Грађани знају о којим баракама се ради и ком лицемерју. Они пребацују Србији нешто за шта нема никаквог утемељења у стварности, па чак и да га има то не може да се упореди са злочинима", закључио је Ђурић.

 

 

 

извор: Танјуг