Вести

Ђурић: Никоме не дозвољавамо да гази Србе на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је ситуација на КиМ драматично тешка и да ће захваљујући суманутим и сулудим мерама Приштине и таксама, које су зауставиле живот Срба, ситуација бити све тежа, док се то не реши.

Поносан је, каже, што је српски народ на КиМ јуче показао слогу, грађанску солидарност и огромну енергију, устајући да брани своју слободу.

"Можда се то није видело у другим деловима Србије, јер су некима често, нажалост, од судбине сународника, важније друге ствари... Али, они су устали да бране свој кућни праг, своју солободу и правду. Могли смо да видимио непрегледне колоне", рекао је Ђурић.

Ђурић је указао да напади на Србе на Косову и Метохији немају за циљ "оно о чему лаже Приштина", већ је немера да се утера Србима страх у кости и да се евентуално отерају или уклоне одатле људи који могу да организују или пруже неку врсту отпора на насиље.

"И не очекујем ту никакво правосуђе, јер ту права, правде нема. Какво право кад се крше елементарна права на храну, воду, кисеоник у болници у Косовској Митровици нестаје, храна у студентским мензама... Не можемо у таквим условима говорити о владавини права и људским правима и ништа не очекујем од приштинских институција", рекао је Ђурић.

Поручио је да је за наш народ на КиМ сада најважнија солидарност, непоколебљивост и истрајност у борби да остваримо циљеве, јер, како каже, нико са стране неће донети елементарне услове за опстанак.

Зато је, истиче, важно што су од председника Александра Вучића и владе добили јаку подршку да се боре на миран, демократски и гандијевски начин за своја права.

"Лажу Пацоли, Харадинај и Тачи како, тобоже, то што се спаљују српски поризводи на ломачама, а Срби пребијају, није уперено потив Срба... Већи цинизам од тога нисам чуо и то превазилази политичко лицемерје, а показује да су исти људи, за које знамо шта су радили 1999. и 2004. године, решили да наставе и чак не крију између себе такав став", рекао је Ђурић.

Он је поручио да ће Србија бити солидарна са Србима на КиМ, да су јасно постављене црвене линије и границе и да се никоме неће дозволити да гази и убија српски народ на Косову и Метохији.

"Наћи ћемо начин да осигурамо да основне потребе нашег становништва буду подмирене. Свако онај ко би покушао да тако нешто спречи, не само да не би успео, него би само још више постакао народ, који је јуче са великом енергијом устао да брани права. Срби не желе да дозволе да Приштина на овај начин прегази њихова права и њихову будућност и да нема више Србије и Срба на КиМ", рекао је Ђурић.

 

Опозиција напада државу када јој је најтеже

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да опозиција покушава да трује политичку атмосферу свакодневним нападима на државу.

Ђурић је то рекао упитан да прокоментарише то што "лидери Савеза за Србију оптужују власт за стварање атмосфере страха, после јучерашњег напада на Борка Стефановића на трибини у Крушевцу, и поред брзе реакције полиције и хапшења одговорних".

"Неки би стално да окрећу Србе против Срба. Срамота ме је када гледам понашање вођа, како кажу Савеза за Србију, а њихови лидери позивају на силовање премијерке и вешање Ане Брнабић и Александра Вучића. И то је свима у реду и на то нема никакве реакције, ни дела невладиног сектора, ни оних који у свакој другој ситуцији праве кампању", рекао је Ђурић, који је и потпредседник СНС.

Ђурић је рекао да њима не ваља ни то што је председник Србије Александар Вучић осудио напад на Борка Стефановића и што су ухапшени одговорни.

"Они би били најсрећнији да није било хапшења одговорних и да су могли да наставе да воде своју политичку кампању. Не мислим да је реч о озбиљним људима и оптужбама, али је реч о латентној тровачкој политичкој клими коју покушавају да створе и свакодневним нападима на државу", рекао је Ђурић.

Како каже, нападају државу у тренутку када виде да јој је тешко, јер "не знају за солидарност и не интерсује их заједнички интерес и то раде без икаквог политкичког и моралног кредибилитета".

Важно је, додаје, да је добро, што их је полиција демантовала и ухапсила одговорне за напад.

"Сваког дана покушавају да трују политичку атмосферу и то грађани препознају. Зато то треба игнорисати и бавити се озбиљним стварима. Имамо озбиљне проблеме и важно је да останемо сабрани и јединствени, да нас политиканти не окрену једне против других, јер није време за такве ствари", рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк