Вести

Ђурић: Нова Влада је окренута ка будућности

Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић рекао је да нова Влада Републике Србије влада будућности, која је окренута ка будућности и да је кабинет премијера Милоша Вучевића кабинет који не пројектује политику Србије за наредне четири године, него за, како је истакао, наредне четири деценије.

Министар Ђурић је, поводом појединих коментара да је нова српска влада проамерички или проруски оријентисана, истакао да је нова влада просрпски оријентисана.

"Што се тиче њене спољно политичке оријентације, или моје, морам да кажем да је та оријентација слободарска. Србија ће водити национално одговорну спољну политику, пружене руке, чувајући своје достојанство. Ми смо у послу прављења пријатеља за нашу земљу, али ћемо исто тако одлучно да одговарамо онима који насрћу на наше интересе", поручио је министар Ђурић.

Министар Ђурић поручио је да Србија неће запоставити своја традиционална пријатељства.

"Ми ћемо неговати пријатељства и са Народном Републиком Кином и са Руском Федерацијом и са земљама које су нам помогле широм света,  некадашњим несврстаним земљама, које су нам помогле да добијемо овај "EXPO 2027", рекао је министар Ђурић.

Министар Ђурић додао је да је Србији веома стало да настави и развој односа са Сједињеним Америчким Државама, а да ће се Српска напредна странка руководити оним што је национални интерес Србије чак и у изјавама.

"Кад кажете шта је перцепција јавности о томе да ли је неко ближи истоку или ближи западу, ја нисам од јуче у политици па да не знам шта је популарније говорити. И могао бих увек да се определим за то, да говорим оно што знам да подржава процентуално, по истраживањима јавног мњења, већи део грађана. Али ћу увек одабрати, и за то имам снажну подршку и председника Вучића, да говорим и саопштавам и домаћој и међународној јавности оно што је у интересу Србије. Дакле, не оно што је у мом личном политичком интересу, него чак и странке које представљам, него оно што је у интересу Србије", истакао је министар Ђурић.

Министар Ђурић оценио је да нова влада има озбиљан кадровски састав, похвалио је одговорност новог премијера Вучевића и истакао да је ова влада, вођена визијом председника Републике Србије Александра Вучића, влада која ужива изузетан легитимитет.

"Уколико немате политику, уколико немате идеје, уколико немате визију, не можете да задобијете ту подршку. Ова влада има и јасно дефинисане циљеве и визију и начин да то спроведе", рекао је министар Ђурић.

На коментаре да је нова влада прегломазна, министар Ђурић је рекао да је занимљиво да они долазе од особа које су били чланови влада које су имале велики број министарстава и агенција.

Говорећи о трагедији у ОШ Владислав Рибникар, Малом Орашју и Дубони, министар Ђурић је навео да је 3. и 4. маја цела Србија туговала и да су та убиства траума која се не дешава сваки дан.

"Веома важно је што је оно што се догодило схваћено изузетно озбиљно. И држава Србија је предузела мере без преседана. Запослене су хиљаде нових полицајаца, примљени у стални радни однос, распоређени у сваку основну и средњу школу у Србији, што је мера без преседана, која не постоји ни у једној европској земљи", рекао је Ђурић. 

 

Посета Сија велика част за Србију, значи да водимо самосталну политику

Министар Ђурић рекао је да предстојећа посета кинеског председника Си Ђинпинга представља велику част за Србију и оценио је да то што кинески лидер долази у земљу као што је Србија значи да она води самосталну политику и да представља центар одлучивања. 

"Та посета је за нас велика част. Ми смо због ње искрено радосни. Могу да кажем да споразум о слободној трговини који ступа на снагу ове године представља задужбину, не само за ову генерацију. То је задужбина за генерацију наших унука. Чињеница да лидер земље као што је Кина долази у Србију је од огромног значаја", изјавио је министар Ђурић.

Додао је да су претходни пут када је Си ишао на европску турнеју, економија Европске уније и Кине биле отприлике исте величине, док је данас економија Кине 15 одсто већа од економије комплетне Европске уније.

"То што је лидер једне такве земље одлучио да посети само три европске државе, међу којима Србија, говори о томе да Србија има самосталну политику, односно да је центар одлучивања", навео је министар Ђурић.

На коментаре из Европе да председник Вучић има превише блиске односе са Кином, министар Ђурић је указао да се многе европске земље задужују код Кине, да је Кина постала први трговински партнер Америци и додао је да је Србији у интересу да развија сарадњу са Кином, која постала је други трговински партнер Србије.

Говорећи о томе што ће у овој европској турнеји кинески председник имати сусрете са само три европска лидера, председником Француске Републике Емануелом Макроном, председником Вучићем и мађарским премијером Виктором Орбаном, министар Ђурић је истакао да је Си Ђинпинг препознао лидере који имају довољно карактера и политичке снаге и да је за Србију посета важна јер је ставља на глобалну мапу.

Навео је да Њујорк Тајмс писао да посета Сија Београду на дан када је пре 25 година погођена кинеска амбасада показује да Кина памти како је тада прекршено међународно право.

Поручио је грађанима Србије да неће бити разочарани како ће Кина гласати по питању резолуције о Сребреници.

"Србија ће, према односу у вези са овом резолуцијом, да веома мери ко се поставља према њој пријатељски и кога можемо да назовемо партнером, кога можемо да назовемо пријатељем", навео је министар Ђурић.

На питање да прокоментарише наводе да би Француска могла да ради на спречавању уласка тзв. "Косова" у Савет Европе, министар Ђурић је оценио да постоји огромна нервоза због личног односа председника Вучића и Макрона.

По питању Савета Европе и резолуције о Сребреници, министар Ђурић је рекао да је уложен "надљудски" напор од стране људи у државном руководству.

"Конкретно, председник уз кога сам био непосредно је имао 110 различитих интеракција са државама чланицама Уједињених нација, 110 држава је непосредно контактирао", рекао је министар Ђурић.

Додао је да тако за спонзоре резолуције сада ствари нису толико јасне, па су одлучили да помере гласање, које је требало да се одржи почетком овог месеца и најавио и да ће бити исламских земаља које неће подржати резолуцију, јер знају да ће то посвађати српски и бошњачки народ.

Указао је на могућност да председник Вучић, уколико му обавезе дозволе, отпутује у Њујорк на седницу Генералне скупштине Уједињених нација и да као шеф државе стане за говорницу Генералне скупштине пред 192 државе света, како би бранио српски интерес.

Говорећи о изградњи националног стадиона, истакао је да је то пројекат који мења слику о Србији у свету.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк