Вести

Ђурић: Обавеза наше дипломатије да достојно представи традицију дугу 835 година

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да је обавеза и одговорност српске дипломатије да у данашње време бременито изазовима одговори на све изазове и достојно представи Србију и њену дипломатију са традицијом дугом 835 година.

"Наша одговорност и обавеза је да у данашњем времену бременитим бројним изазовима које захтева да се брже него икада адаптирамо на променљиве међународне околности будемо у стању да одговоримо на све изазове и достојно представљамо земљу и дипломатију са оваквом традицијом", рекао је министар Ђурић на свечаности поводом обележавања Дана дипломатије у Министарству спољних послова.

Министар Ђурић захвалио је гостима из дипломатског кора што "године проводе радећи у Србији" и што раме уз раме са српским колегама дају допринос томе што Србија заузима адекватно место у међународној заједници и што се економски и политички развија.

Министар Ђурић подсетио је и на чињеницу да је још давне 1188. године српска дипломатска мисија послата у Нирнберг да договори сусрет између Стефана Немање и Фридриха Барбаросе.

"Толико је стара наша дипломатија", рекао је министар Ђурић и нагласио да је пре 835 година документована мисија слата из српске престонице да преговара са једним од европских лидера.

Министар Ђурић захвалио је и свим српским дипломата и подсетио да је данашњи дан започео одавањем поште свим дипломатама који су положили животе заступајући и бранећи интересе Србије.

Мало људи, како је рекао, у Србији зна да је у последњим деценијама документовано чак 84 напада на дипломате широм света и да су неки морали да положе живот у заступању и одбрани националних интереса.

"Српске дипломате, као и наша војска и полиција служе отаџбини и спремни су да за њу дају и ту највећу жртву", рекао је министар Ђурић.

Министар Ђурић претходно је положио венац испред зграде Министарства у знак сећања и одавања почасти трагично страдалом колеги Ненаду Николићу током НАТО агресије.

Ловоров венац је положен и у знак сећања на све страдале колеге које су дали животе у током дипломатске службе.

Министар Ђурић обишао је и Музеј дипломатије, где се чувају документа која показују дугу традицију српске дипломатије која ове године баштини 835 година.

Дан дипломатије, 29. мај, установљен је 2015. године, између осталог и као сећање на прву дипломатску мисију српске државе која датира од пре 835 година.

Дан дипломатије прославља се у знак сећања на 1839. годину, када је млада српска држава формирала Књажевску канцеларију иностраних дела – претечу данашњег Министарства спољних послова.

Министар Ђурић уписао се у књигу утисака Музеја који је обновљен 2016. године.

 

Србија ће наставити да пружа руку свим партнерима широм света

Министар Ђурић изјавио је да је Србија у спољно-политичкој оријентацији, препознајући значај ангажовања са великим глобалним и европским актерима, усвојила приступ "пружене руке" и да ће наставити да је пружа свим партнерима широм света. 

 На свечаности у министарству, а којој су присуствовали бројни амбасадори, од Кине до Сједињених Америчких Држава, као и супруга председника Републике Србије Тамара Вучић, министар Ђурић је подсетио на речи Винстона Черчила да наш регион производи више историје него што може да поднесе и нагласио да је управо Србија одлучна да прекине тај циклус.

"Србија је одлучна да прекине тај циклус, ангажујући се у дијалогу са свим регионалним актерима како би превазишла наслеђе прошлости. Уместо да подстичемо сукобе, ми заступамо етос отвореног Балкана, промовишући повезаност и просперитет у региону у односу на терете недавне прошлости", навео је министар Ђурић.

Министар Ђурић је нагласио да Србија остаје отворена за регионалну сарадњу, верујући да само кроз стабилну политичку климу могуће створити боље економске услове за грађане.

"Дипломатија је у давању приоритета повезаности у односу на поделу, кључна за постизање те визије", рекао је министар Ђурић.

 Један од приоритета Србије је постајање пуноправним чланом Европске уније, навео је и додао да је јасно да је будућност региона у европској породици са којом је вишеструко везана.

"Србија мора да преузме проактивну, а не реактивну улогу на међународној сцени", рекао је и нагласио да ће Србија наставити да води независну спољну политику, оријентисану и вођену националним приоритетима које је добро дефинисао председник Републике Србије Александар Вучић. 

"Основни принципи који воде нашу спољну политику укорењени су у поштовању међународног права и повеље Уједињених нација, заједно са посвећеношћу, подстицању дијалога и међусобног уважавања", рекао је и истакао да смо и да ћемо бити препознати као кредибилан и поуздан партнер који се залаже за мир, стабилност и економски раст Балкана.

Србија ће радити више на склапању и неговању партнерстава са великим бројем актера на међународној сцени, па и са онима са којима не дели увек исто мишљење, навео је.

"Србија цени своја историјска пријатељства, истовремено гради и ствара нова. Наши односи са европским партнерима, попут Немачке, су кључни упркос повременим разликама. Србија се труди да постане пуноправни члан Европске уније и наставићемо нашу агенду реформе и заиста ћемо са пуно труда радити на томе", навео је министар Ђурић.

"Очување Косова и Метохије у границама Србије је од највећег националног значаја. Осигурање безбедности Срба на Косову и Метохији дипломатским путем остаје наш главни приоритет", рекао је министар Ђурић и нагласио да је Србија посвећена процесу дијалога уз посредовање Европске уније, залажући се за права сународника на Косову и Метохији и окончања њиховог системског угњетавања.

Додао је и да је почаствован што је на челу министарства са формалном традицијом дугом скоро два века и подсетио да су неки од наших најсјајнијих умова настали у тој институцији или су били њен део - Милан Ракић, Јован Дучић, Милош Црњански, Иво Андрић.

"Било је тренутака када нисмо успевали да следимо њихове кораке и наслеђе, али време је да уложимо све напоре у модернизацију и професионализацију дипломатске службе и да створимо институцију која ће бити адекватна да помогне нашој земљи да се суочи са комплексностима савременог света", рекао је министар Ђурић.

Како је рекао, за постизање спољно-политичких циљева Србије, императив је да институције делују заједно, синхронизовано и проактивно.

"Министарство спољних послова има велику одговорност, али и велику част у постављању спољно-политичких приоритета и обликовању спољне политике Србије", рекао је и додао да су свесни да Министарство спољних послова мора да прати модерне трендове, како би адекватно одговорило на изазове.

Зато је у плану, како је рекао, јачање министарства у сваком смислу уз подршку тима Министарства спољних послова и највишег државног врха, а циљ је да српске дипломате буду најбољи, најефикаснији и најобразованији део државног апарата на понос сваког грађанина Србије.

"Министарство спољних послова ће настојати да буде активан заговорник интереса грађана Србије широм света и ефикасно средство за спровођење најважнијих политичких активности", нагласио је министар Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг