Вести

Ђурић: Односи Срба и Јевреја су јаки и утемељени

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић изјавио је да Косово и Метохија представља колевку државности, духовности, културе и идентитета Србије и да је израелско признање једнострано проглашене независности такозваног Косова био најзначајнији ударац српско-израелским односима у последњих 75 година.

"Билатерални односи су (признањем независности) претрпели озбиљан ударац. Али односи између Срба и Јевреја су толико јаки и утемељени, да са поносом могу да кажем да поново настављамо да развијамо наше односе у многим сферама и уверен сам да ћемо то чинити још јачим темпом", нагласио је Ђурић у интервјуу за "Jerusalem post".

Ђурић је указао да је Косово и Метохија за Србе света земља, а не само 13 одсто суверене територије, већ колевка државности, духовности, културе и идентитета Србије.

Ђурић је подсетио да Уједињене нације и 110 земаља света, са укупно 79,8 одсто становништва, признају Косово и Метохију као део Србије.

Ђурић је напоменуо да је за протекле три године 27 земаља опозвало или замрзело признање такозваног Косова да би се омогућило решење кроз дијалог, а да је Израел био једина нова земља која је признала једнострано проглашену независност у том периоду. 

Ђурић је истакао да Србија на Израел гледа као на једног од својих блиских пријатеља.

Ђурић је нагласио да је жеља Србије да премести своју амбасаду у Јерусалим, нажалост, суспендована због израелског признавања такозваног Косова 2020. године. 

Србија је, ипак, отворила трговинску канцеларију у Јерусалиму 2021. године, чиме је поново потврдила посвећеност изградњи снажнијих економских и пословних веза са Израелом, истакао је Ђурић.

Међу више од 240 талаца које држи Хамас у Појасу Газе од 7. октобра, налази се и Ђурићев рођак чија судбина је непозната.

Ђурић је рекао да Хамас држи као таоца његовог рођака Алона Охела (23), двојног израелско-српског држављанина.

Највиши српски званичници недвосмислено су осудили терористички напад Хамаса на Израел, подсетио је Ђурић.

Ђурић је рекао да Србија са великом забринутошћу посматра пораст различитих облика антисемитизма након сукоба у Гази и напоменуо да је у Србији антисемитизам не само веома редак, већ да се појављује искључиво као лоше понашање појединаца. 

"Не постоји културна предрасуда према Јеврејима. Напротив. Ако можемо генерализовати, на Јевреје се гледа са поштовањем и као на браћу и сестре у патњи", истакао је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг