Вести

Ђурић: Односи Србије и САД су у континуираном успону

Први мандат председника републике Александра Вучића утицао је у дефинишућој мери на развојни пут Србије у нашем времену, истиче Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић. У интервјуу за „Политику” наводи да је председник Вучић променио парадигму и фокус српске политике и усмерио политичку дебату са једновековних расправа о идеологији, идентитету и територији на економски и инфраструктурни, али и технолошки развој и напредак у дефакто свим сегментима друштва.

„Због тога сматрам да је у првом мандату председник Вучић дао одлучујући допринос изградњи темеља нове, подмлађене Србије, која је у настајању. Након деценије његовог преовлађујућег утицаја на политику у Србији постављен је нови стандард када је реч о одговорности у односу према држави за све евентуалне претенденте или будуће носиоце државне власти. То је моје лично мишљење. Политички меродавну оцену досадашњег мандата председника Вучића, међутим, дао је народ 3. априла. Јединственост његове убедљиве победе на председничким изборима са аспекта историјски великог броја освојених гласова, као и са аспекта њега као кандидата којем је првом, од увођења вишестраначја у нашој земљи пре више од три деценије, пошло за руком да у првом кругу на тако доминантан начин поново освоји подршку грађана – говори сама за себе”, рекао је Ђурић.

* Шта очекујете у другом мандату председника Вучића?

- Из разговора с председником јасно видим да за Србију, осим дубоко укорењене љубави, има и велике снове и амбиције, као и непоколебљиву решеност и пожртвовање, који су потребни да их преточимо у стварност. Зато у наредних пет година очекујем много промена, драматично убрзање реформи и модернизације, као и наставак напорног рада на опоравку и подмлађивању Србије. Рачуни за деценије лутања, различитих грешака, понекад и лоших избора стигли су на наплату нашој генерацији. Имали смо срећу што се у нашем времену Србији догодио и државник кадар да изазове преокреће у шансе.

* Каква је сада ваша сарадња?

- Председник Александар Вучић је увек ту када затреба, и професионално и људски. Више је доступан за сараднике и све генерално од људи који су на неупоредиво мање захтевним дужностима. Захвалан сам му неизмерно на указаном поверењу и части да обављам дужност представника Србије у светској сили каква је Америка, а затим и на његовој свесрдној подршци у свим мојим активностима и настојањима да се односи Србије и САД сваким даном све више развијају, проширују и унапређују. Поврх тога, захвалан сам му и на свим професионалним шансама које ми је до сада дао, а на које сам се читавим бићем трудио да на одговарајући начин одговорим, захвалан понекад и на стрпљењу и на пријатељској посвећености. Разумемо се и верујемо у исте ствари.

* Да ли можемо да очекујемо да председник Србије званично поново посети Белу кућу или да неко из врха администрације САД, председник Џозеф Бајден или Камала Харис, посети Београд?

- Председник Бајден и председник Вучић одржавају веома добру личну комуникацију. Подсетио бих и на недавно писмо председника Бајдена нашем председнику, које можда није добило довољно медијске пажње, а које је било садржински видно више од рутинске честитке. Уверен сам да ће до нових сусрета на вишим нивоима између наше две земље доћи у наредном периоду. Веома је за Србију користан и лични однос председника Вучића и председника Бајдена, који су изградили многобројним сусретима на мултилатералним скуповима, као и током билатералних посета Србији у време његовог мандата као потпредседника САД. Приликом мог недавног сусрета с председником Бајденом у Белој кући искористио сам прилику да му поново упутим позив председника Вучића да посети нашу земљу, подсетивши га да је последњи амерички председник који је посетио Београд био Џими Картер давне 1980. године.

* Какви су односи Србије и САД?

- Односи Србије и САД су у континуираном успону и пред партнерством наших земаља је велика и обострано корисна будућност. Наши односи засновани су на 140 година дугој традицији, нераскидивим везама стотина хиљада америчких Срба с матицом, политичким, економским, просветним, културним, научним везама. Заједнички радимо и на превазилажењу наслеђа деведесетих у нашим односима и жеља нам је да односе вратимо на стазе старе славе.

* Да ли је дугорочно могуће да задржимо неутралну спољну политику?

- Војна неутралност јесте опредељење народа и руководства Србије утемељено на историји, али и савременим потребама наше земље. И ја верујем у војну неутралност. Међутим, претензије на политичку неутралност од момента отпочињања процеса учлањења у ЕУ Србија није ни испољавала. Оно на шта ми претендујемо, боље речено, за шта се боримо и на чему чврсто истрајавамо јесу самосталност у одлучивању и слобода. То су наше вредности уткане у наш политички ДНК. Као и сарадња са свима. Од тога нећемо одустати док постојимо.

* Премијер привремених приштинских институција Албин Курти доживео је дипломатски фијаско приликом посете САД. Да ли ће Приштина бити препозната као фактор дестабилизације региона?

- Аљбин Курти је показао завидну количину нервозе због српског лобирања и присуства у центрима у којима су он и његови истомишљеници дуго имали монопол над борбом за подршку. Било би много здравије да разумевање за Србију у САД, баш као и њен опоравак, Албин Курти доживи као позитивне за цео регион.

* Да ли се и колико мења однос Вашингтона према Београду?

- Оптимиста сам када је реч о нашим односима. Спољна политика великих сила мења се постепено и пропорционално међусобним интересима, али и уложеном труду на томе да они буду усклађени. Србија се данас озбиљно труди поводом овог односа. Током своје досадашње службе у САД сведок сам повећане пажње и интереса за Србију, као и за продубљивање наших веза широм политичког спектра у Вашингтону.

* Које су последње активности наше амбасаде?

- Србија однос са Америком сада не одржава само из Београда већ и директно на терену, у Вашингтону, где у комуникацији с Белом кућом, Стејт департментом и другим институцијама излазимо с конкретним, нашим, српским предлозима и иницијативама усмереним на јачање сарадње, разумевања и дијалога у бројним областима. Резултати тога су, рекао бих, у овом, у свету тешком времену, већ видљиви за оне који прате и правилно тумаче међународне односе. У наредним месецима они ће постајати још видљивији што је, наглашавам, у овом времену веома значајно.

* Да ли се спремате за усељење у нову зграду амбасаде?

- Веома сам задовољан и радом свог тима и чињеницом да је присуство Србије у Конгресу, у „тинк тенковима” и политичкој јавности уопште, све ефектније. Настојимо да повратимо поверење наших исељеника и да код њих пробудимо интересовање и ентузијазам да раде заједно с нама. Пуно је посла увек пред нама, али знамо шта желимо и верујемо у Србију. Ових дана спремамо се и за усељење у нову зграду амбасаде у 16. улици, у непосредној близини Беле куће. Реч је о историјском здању у срцу Вашингтона, које је било дом некадашњег државног секретара САД Елихjуa Рута, и које смо прибавили у трајну својину Републике Србије. Захвалан сам лично председнику, влади и министру Селаковићу, који су подржали решавање вишедеценијског затеченог проблема с простором за амбасаду у најбројнијој дипломатској престоници света. Србија овим добија дом за понос. Такође, започели смо убрзану обнову старе, краљевске српске резиденције у Вашингтону, која је била напуштена неколико деценија, а чијим ће реновирањем, уз добијање репрезентативног простора, Србија реализовати знатне уштеде, баш као што је уштеду остварила и куповином нове зграде испод тржишне цене, уз то се ратосиљајући досадашњих скупих кирија за наредни период. Радимо заиста много на свим пољима, а неко ће једног дана, копајући по архивама, рећи много више него што могу ја данас.

 

 

 

 

Извор: Политика