Вести

Ђурић: Окупљање у часу великих искушења

Свесрпски сабор "Један народ, један сабор – Србија и Српска", који се одржава у Београду, још једном ће показати да су Срби за мир, толеранцију и безбедност сваког становника. На овој манифестацији српски народ у овом делу Европе доказаће посвећеност опстанку и очувању свог националног идентитета и јединства надлежности Републике Српске у Босни и Херцеговини. На свесрпском сабору биће представљена и декларација коју би након тога требало да усвоје скупштине Србије и Републике Српске. У тој декларацији биће описана актуелна ситуација са српским народом свуда где он живи, али и будући кораци.

Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић рекао је да га изузетно радује што ће се у суботу сабрати на до сада највећем и најграндиознијем конгресу свих Срба из региона и света. За "Политику" рекао је да ће на скупу показати не само јединство нашег народа, ма где се он налазио, него и послати поруку пријатељства, сарадње и солидарности у заједничком погледу на будућност.

"Свесрпски сабор потребнији нам је него икад. У овом часу, у којем се наша земља налази пред искушењима, у часу у којем се суочавамо с великим изазовима који угрожавају голи опстанак нашег народа на Косову и Метохији, председник Вучић препознао је нужност окупљања наше нације и удруживања свесрпских снага у очувању заједништва и стабилности на нашим просторима. То је јединствена прилика да на једном месту сви разговарамо о томе како да се заједнички боље повежемо са свеколиком српском дијаспором и нашим исељеницима широм света и да направимо планове и договоре о заједничком лобирању на најважније националне теме", рекао је министар Ђурић.

"Овом значајном форуму претходиће заједничка седница влада Републике Србије и Републике Српске, на којој ће моје колеге министри – и не само министри, биће ту и представника других државних органа, јавних предузећа, институција, установа културе и многих других, вођених истом визијом и истом жељом да дају свој допринос заједничком напретку – са својим хомолозима из братске Републике Српске потписати споразуме и меморандуме у бројним областима, документе који ће учврстити нити сарадње у региону и донети развојне шансе и просперитет нашим грађанима", нагласио је министар Ђурић.

 

 

 

Извор: Политика