Вести

Ђурић: Пет милијарди људи не признаје Косово

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да најважнији разлог нашег учешћа у дијалогу у Бриселу јесте очување мира и стабилности у целој земљи и стварање услова за опстанак и просперитет српског народа на Косову и Метохији, између осталог, и кроз формирање Заједнице српских општина. У разговору за „Политику” Ђурић пита:

''О чему смо ове недеље у техничким разговорима могли да се договарамо ако друга страна касни 1.800 дана са спровођењем онога што је за нас кључно, а онда не жели чак ни да разговара на ту тему?''

''Само усвајањем статута ЗСО Приштина би показала да је спремна да се даље разговара, и то статута који би потпуно био у складу са оним што је договорено у Бриселу, а без обазирања на политичке одлуке приштинских судова и сличне интерне акте којима се заправо само обесмишљава оно што је договорено и руши кредибилитет дијалога'', каже Ђурић.

 

* Како је Приштина прокоментарисала што сте тражили да се расправи о непримењивању ЗСО у дело?

- Лежерност са којом пред ставници Приштине долазе у Брисел, не налазећи за сходно чак ни да смисле неки изговор за неспровођење договора о Заједници српских општина, не говори толико о њиховој смелости, колико о намерама спонзора такозване косовске независности. Много је пута речено, али ево још једном да објасним: ми не преговарамо само са Приштином већ са читавим једним блоком моћних и утицајних земаља које су архитекте онога што се у последње две деценије догађа на Косову и Метохији. И категорички не прихватамо да у тим разговорима Србија буде једини губитник

или кривац. Право, правда и воља већине грађана Србије, рачунајући и покрајину КиМ су на нашој страни. Као и многе земље у свету, које штитећи позиције Србије штите основе међународног поретка. Подсетио бих да више од пет милијарди људи живи у земљама које нису признале једнострано проглашену независиост Косова и да је пред УН то протекторат под суверенитетом правне наследнице СРЈ - Републике Србије.

 

* Колико тај дијалог има користи када Приштина досад није спровела ниједну своју међународну обавезу?

- Приштина јесте спровела неке од обавеза проистекле из бриселског дијалога, углавном минорне, али није спровела баш оне које јој нису ни од какве користи. Заједница српских општина им је трн у оку и одуговлачење у њеном формирању је заправо показатељ да архитекте самопроглашеног Косова желе друштво у којем влада потпуна албанска супремација и у којем нема места за Србе и друге неалбанце. Дијалог, међутим, има смисла док год је средство смиривања тензија на терену. Чак и да се у протеклих неколико година нисмо ништа договорили, вредело би инсистирати на дијалогу јер је његова најдиректнија последица мир и нешто бољи услови за живот Срба на Косову и Метохији.

 

* Албанска страна на Косову и Метохији врбује Србе не само у енклавама, већ и на северу покрајине да се укључеу војску Косова. Какав је ваш став о томе?

- Не дао Бог да се икада више понови ситуација из Првог светског рата да Србин нишани у Србина. Улазак Срба у некакве нелегалне оружане снаге самопроглашеног Косова за последицу би, бојим се, имао управо такву ситуацију. Позивам младе Србе на Косову и Метохији да не улазе у такву авантуру, шта год да им нуде они чији је циљ ништа друго до милитаризација најдиректније усмерена против српског народа.

 

* Приликом последње посете КиМ председник Вучић је најавио да ће комисија утврдити ко добија две плате на КиМ. Да ли је утврђено колико је таквих људи и шта ћете урадити са онима који добијају више од једне плате?

- То је тешко утврдити за кратко време, јер једини лак начин да то дознамо јесте да нам Приштина да евиденцију Срба на њеном платном списку, што у овом тренутку није реално очекивати. Ми, наравно, немамо ништа против да Срби на Косову и Метохији више зарађују, напротив, желимо да наши сународници у покрајини имају што бољи стандард. Међутим, важно је направити најправичнију могућу расподелу разних облика давања државе у покрајини, како неки који имају више него довољно не би добили још на рачун неких који немају ништа или имају недовољно.

 

* Како коментаришете неплаћање струје грађана у северном делу КиМ и како ћете реаговати на притисак Европе да се то реши?

- Ми смо понудили конструктивна решења за кризу у енергетском сектору. Чињеница је да је због крађе струје од стране приштинских власти чак и у Западној Европи и Бриселу дошло до кашњења дигиталних сатова за шест минута. Понудили смо конструктивно решење како да се реши проблем тарифирања и да се привремено, до почетка спровођења договора о енергетици, то реши, али они о томе нису желели да разговарају. Желели су да разговарају само о томе како да Приштина добије независну контролну област. Тако се напросто не преговара.

 

 

Комадање Србије на „европском путу”

Марко Ђурић се осврнуо на годишњицу НАТО агресије којом је насиљем великих сила тог времена започет процес отимања КиМ од Србије.

- Лагали су страни лицемери да је питање КиМ питање демократије и људских права, само да би 2008. године подржали комадање наше земље, у времену када на КиМ ниједан од демократских стандарда везаних за Србе није био испуњен. И у тренутку када је Србија већ и по њиховим стандардима увелико била демократска земља, на путу за ЕУ и у уговорним односима са њом, чланица ОЕБС, Савета Европе и чак без одржаног референдума у Србији или макар на КиМ...

 

 

 

 

 

извор: Политика