Вести

Ђурић: Почетак нове ере у борби за права Срба на Косову и Метохији

Мере које је представио председник Републике Србије Александар Вучић представља почетак нове ере у борби за права Срба на Косову и Метохији и опстанак дијалога, рекао је министар спољних послова у Влади Републике Србије Марко Ђурић.

"Навикли смо на неприхватљиве вести са простора Косова и Метохије када је реч о положају Срба. Само седам пута су Срби рањени од стране Куртијеве полиције, укидају се институције, платни промет и исплата плата и пензија, основни услови за живот", рекао је министар Ђурић, и подсећа да је 86 Срба затворено вансудски, многи се држе као политички затвореници.

Министар Ђурић верује да ће мере које је представио председник Вучић имати далекосежне последице, а да је за Србе то коначно важна и добра вест.

"То значи да ће држава Србија стати уз Србе на Косову и Метохији кроз законе. Ми не желимо да мењамо локалне и међународне правне институције, али ће ове мере попунити све оне рупе које су користили они који су кршили основна људска права. У ту сврху ће бити формирано посебно тужилаштво и судска већа. Не може некажњено да се крше људска права, узурпира српска имовина. Мере ће обезбедити и праведну социјалну заштиту. Давања за људе на Косову и Метохији биће значајно повећана, али више неће моћи да се злоупотребљава од оних који не живе на Косову и Метохији", нагласио је министар Ђурић.

Министар Ђурић рекао је да је председник Вучић на начин који није уобичајен за политичаре крајње искрено говорио о ситуацији у каквој се налазимо.

"Ми се не одричемо Косова и Метохије и јачаћемо га и институционално и економски. Већ данас ћу разговарати са амбасадорима земаља Квинте, започињемо глобалну дипломатску кампању како би сачували елементарна права Срба на Косову и Метохији. Идемо на јесење заседање Генералне скупштине Уједињених нација, растрчаћемо се свуд по свету", наглашава министар Ђурић.

Рекао је да оно што Србија захтева није ван оквира међународног права и потписаних споразума.

"Не можемо да ћутимо и нормализујемо да по општинама у којима живи 99 одсто Срба владају Албанци који тамо не живе или чине свега 0,3 одсто становништва, а уз то су следбеници Куртијевог режима", рекао је министар Ђурић.

"Недопустиво је да се овакве ствари дешавају у 21. веку. Наш основни циљ је да заштитимо наш народ, да земља може да настави свој раст и развој. Србија је много значајнији политички фактор данас него када је потписиван Бриселски споразум. Европска унија је 6 пута вербално осуђивала једностране потезе Куртија, али га то није спречило да настави. Ми овде стојимо за себе, али и за универзална права", истакао је министар Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг