Вести

Ђурић: Помоћ опстанку српског народа на КиМ приоритет у 2018

Један од кључних приоритета државних институција у 2018. години биће помоћ опстанку српског народа на КиМ, изјавио је данас у Ораховцу директор Канцеларије за Косову и Метохију Марко Ђурић уз оцену да су образовање и здравствени систем стубови опстанка.

Ђурић, који је данас са министром просвете Младеном Шарчевићем обишао ораховачку Гимназију, ОШ "Доситеј Обрадовић" и ПУ "Ораховац" каже да ће се у том смислу радити на терену, више ће се улагати, али ће се и политичким путем радити на стварању бољих услова.

"Образовање и здравствени систем су стубови опстанка нашег народа на Косову и Метохији. Србија ће посебну пажњу посветити овим установама и институцијама. Сада имамо јединствену прилику да сви заједно урадимо нешто за народ на овом подручју", поручио је Ђурић.

Он је истакао да ће се радити на томе да се младим људима метохијског краја омогући запослење, јер је то, како каже, нужан предуслов да опстану.

"Ораховац и Велика Хоча су на неки начин, када је реч о опстанку Срба, синергијски повезани и мислим да ту можемо много тога да урадимо. Немамо више времена за губљење и сасвим сигурно ће у овој години посветити пуну пажњу у том смислу", рекао је он.

На питање новинара како коментарише то што је косовски премијер Рамуш Харадинај данас, такође, у посети Ораховцу, Ђурић је рекао да је ''природно и нормално да свако брине о своме и да је најбоље када може у томе и да се сарађује''.

''Свака посета српских званичника у организационом и политичком смислу је компликована, али Србија неће одустати од бриге о свом народу на КиМ. Наши људи на КиМ желе да сачувају органску везу са Србијом и зато смо дошли да им пошаљемо поруку да Србија подржава њихов останак. Снажна подршка државе залог је и гарант будућности и опстанка и да ће се та подршка наставити'', рекао је Ђурић.

Према Ђурићевим речима, помоћ српском народу је укупни приоритет државне политике Србије за 2018. годину. Он каже да је посета председника Александра Вучића покренула "талас и плиму жеља" институција, појединаца и привредника да се помогне народу на Косову и Метохији.

 

 

 

 

извор: Танјуг