Вести

Ђурић разговарао са представницима великих компанија из САД

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић разговарао је у Вашингтону са представницима 16 великих америчких компанија заинтересованих за сарадњу и пословање у Србији.

Састанак је одржан на иницијативу Ерика Стјуарта, председника Америчко-централноевропске пословне асоцијације (АЦЕБА) и некадашњег заменика помоћника министра трговине САД.

Ђурић је представио актуелну економску ситуацију у Србији, која је, упркос отежавајућим околностима због пандемије, стабилна и са тенденцијом побољшања најважнијих показатеља.

Томе су допринеле правовремене економске реформе и мере фискалне консолидације, као и свеукупна одговорна економска политика нашег државног руководства.

"Председник Вучић је са својим тимом спровео реформе које су постале школски пример успеха у глобалним размерама када је реч о макроекономији. То Србију чини премијум дестинацијом за улагања. Желимо да заједно са економским опоравком Америке расте и Србија", навео је Ђурић.

Амбасадор је посебно нагласио да је у прошлој години наша земља забележила најмањи пад БДП-а у Европи, као и да се ове године предвиђа да ће по стопи раста БДП-а Србија бити међу прве три земље у Европи.

Управо је макроекономска стабилност, по речима амбасадора, допринела привлачењу рекордног износа страних директних инвестиција од око три милијарде долара, по чему се Србија позиционирала као лидер у региону.

Поред драстичног смањења стопе незапослености и њеног одржања на нивоу од осам одсто, чак и у пандемијским условима, амбасадор је навео да је наша земља успела да достигне прво место у свету по броју креираних нових радних места по глави становника.

Осврнувши се на чињеницу да су дипломатски односи Србије и САД успостављени закључивањем управо Трговинског споразума пре 140 година, амбасадор Ђурић оценио је да билатерални економски односи бележе тренд раста последњих година, али и да свакако треба тежити даљем унапређењу и проширењу сарадње на привредном плану.

У том контексту, нагласио је најважније предности пословања у Србији, почев од повољног геостратешког положаја, ниских оперативних трошкова пословања, могућности приступа и пласмана производа и услуга на трећим тржиштима, конкурентне пореске политике, као и високо квалификоване радне снаге.

Бројни државни подстицаји инвеститорима, затим директне новчане субвенције, као и царинске и пореске олакшице које држава ставља на располагање инвеститорима, како је навео амбасадор, чине Србију изузетно повољним пословним окружењем.

О томе сведочи и континуирано побољшање нашег кредитног рејтинга и високо рангирање на такозваној дуинг бизнис листи.

 

 

 

Извор: Танјуг