Вести

Ђурић са директором Популационог фонда УН Мосотијем

Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић разговарао је данас са Џоном Кенедијем Мосотијем, директором Популационог фонда Уједињених нација (UNFPA) за Републику Србију.

Оценивши рад Канцеларије Популационог фонда у Београду изузетно позитивним и друштвено значајним, министар Ђурић је подвукао да Србија придаје велику пажњу питањима која су у фокусу рада Канцеларије.

Сарадња наших двеју институција, према министровим речима, веома је добра, редовна и блиска, а у предстојећем периоду очекујемо њен додатни развој, чиме ћемо на посебан начин реафирмисати позицију Србије као конструктивног партнера.

Имајући у виду да се наша земља, као и читав регион Југоисточне Европе, суочавају са бројним демографским изазовима, попут ниске стопе наталитета, смањења броја становника, одумирања насеља, одлива мозгова и брзог старења, Ђурић је рад на бољој демографској слици и будућности сврстао међу главне националне приоритете.

Ђурић је изразио и уверење да је Република Србија, кроз своје чланство у Комисији за популацију и развој Уједињених нација, а нарочито преузимањем места потпредседавајућег, дала допринос свеукупном раду овог тела, а посебно на недавно одржаном 57. заседању Комисије у Њујорку.

Уз обострано препознату значајну подршку Владе Републике Србије и свих надлежних ресора, саговорници су, такође, размотрили могућности даљег унапређења сарадње кроз текуће и планиране заједничке активности и пројекте.

 

 

 

Извор: Танјуг