Вести

Ђурић: СНС и Јединствена Русија потписале Споразум о сарадњи

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марко Ђурић данас је у Москви са секретаром Генералног савета Јединствене Русије Андрејем Турчаком потписао Споразум о сарадњи којим две странке изражавају опредељење за наставак јачања односа Србије и Руске Федерације, на принципима једнакости и узајамног поверења.

Споразумом је, између осталог, предвиђено спровођење билатералних консултација и размена информација о тренутном стању у Руској Федерацији и Републици Србији, размена страначких делегација на разним нивоима, организовање састанака стручњака и спровеђење других билатералних иницијатива, организовање билатералних и мултилатералних семинара, конференција и округлих столова посвећених најважнијим питањима у руско-српским односима.

Ђурић је, након потписивања споразума, изјавио да су односи Србије и Русије учвршћени снажном подршком коју наша земља ужива по питању КиМ и другим важним питањима, као и великим личним поверењем између председника Александра Вучића и Владимира Путина.

“Данас су у Москви највећа странка у Југоисточној Европи Српска напредна странка и владајућа партија у Русији Јединствена Русија потписале Споразум о сарадњи са циљем да наше страначке односе искористимо да бисмо још продубили наше међудржавне односе који су засновани на поверењу, поштовању и љубави између наша два народа”, рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да је у Москви разговарао и са представницима руског Министарства спољних послова, Државне Думе и других институција, са циљем да се заједничко деловање по питању заштите српских државних и националних интереса, нарочито по питању Косова и Метохије, у наредном периоду појача.

Марко Ђурић, који у име СНС, у Москви у својству госта учествује у раду Конференције азијских политичких партија (ИЦАПП), на којој су се окупили политички званичници из 52 државе, додао је да је на бројним састанцима разговарао о ситуацији у региону и објаснио зашто је важно да се подрже државе као што је Србија у намери да воде самосталну спољну политику и да се не подржи цепање Србије кроз отимање Косова и Метохије.

“Јачање оваквих веза представља компаративну предност не само СНС већ и читаве Србије. Срећни смо што можемо да самостално градимо везе и пријатељства широм света и што смо, захваљујући политици председника Вучића, држава која сама бира своје пријатеље, а гради пријатељства на свим странама света”, казао је Ђурић.

Ђурић ће и сутра на маргинама конференције имати низ сусрета који ће бити прилика за продубљивање међупартијске сарадње, али и за разговор о регионалним и геополитичким темама.

 

Харадинај нема храбрости да каже да Косово није независно

Председник владе Привремених институција самоуправе у Приштини Рамуш Харадинај нема храбрости да каже својим сународницима и бирачима да самопроглашено Косово није независно и да је сваким даном све удаљеније од самосталности, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

"Самопроглашено Косово, ни 10 година након што су политички предводници албанског сецесионистичког покрета, без референдума, противзаконито прогласили отцепљење од Србије, није ни корак ближе чланству у Уједињеним нацијама и осталим релевантним међународним организацијама", истакао је Ђурић.

Ђурић је додао да ће самопроглашено Косово - и Харадинај то веома добро зна - уколико не буде трајног решења, остати лутајући провизоријум чији ће се политички представници узалудно шуњати по ходницима међународних организација, гребати по вратима и обијати прагове молећи за признање, али од тога неће бити ништа.

"Зна Харадинај да од Србије и те како много тога зависи на Косову и Метохији, и да је процес признавања једнострано проглашене независности реверзибилан, јер многе државе се данас кају због тога што су лакомислено или под притиском дале подршку легализацији насиља и покушају разбијања једне суверене државе. Зна Харадинај да време не ради ни за њега ни за његове снове о независном Косову, али истрајава у самообмани и лажи, јер осећа да идеја за коју је, како каже, био спреман да да живот, трпи поразе", нагласио је Ђурић.

Ђурић је напоменуо да српски народ жели пријатељске односе са албанским народом, а Србија не жели да њени албански грађани буду таоци једне пропале идеје и банкротиране политике, оличене у Харадинају, Тачију, Весељију и Куртију, и зато пружа руку помирења и компромиса.

"Сви они су заробљеници прошлости, за разлику од Александра Вучића који је политичар будућности, и човек који политику гради, не на мржњи, већ на визији једног богатијег и стабилнијег региона у којем ће сви грађани и народи имати једнаке шансе за напредак и просперитет", рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг