Вести

Ђурић: Србија ће наставити да улаже у своју дипломатску мрежу

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Марко Ђурић поручио је поводом обележавања Дана српске дипломатије да ће Србија наставити да улаже у своју дипломатску мрежу, у знање својих стручњака из области међународних односа, међународне политике, као и у унапређење капацитета.

"Ми имамо озбиљан план за унапређење рада српске дипломатије у наредним годинама који ће градити на свему ономе што је урађено до сада, али који ће створити претпоставке да имамо најсавременија средства за рад, ниво знања и нове генерације меритократски примљених дипломата, да постанемо земља препознатљива по врхунској дипломатији", рекао је министар Ђурић.

Подсетио је да су Срби "стар и поносан народ" и да се данас обележава 835 година од како је Стефан Немања упутио своје изасланике у Нирнберг код Фридриха Барбаросе да припреме успостављање односа и посету Фридриха Барбаросе, који је наредне 1189 посетио Србију. 

"Толико је стара српска дипломатија и наш принцип да је Србија изнад подела, да је Србија место сусрета, да је Србија земља која води националну одговорну спољну политику пружене руке", рекао је министар Ђурић.

Како је рекао, Београд је данас један од ретких градова из којих се може директним летом отићи и у Њујорк, и у Чикаго, али и у Пекинг, Москву, на Блиски Исток, у многе друге делове света.

"Чињеница је да смо успели да добијемо и "EXPO 2027" у конкуренцији неких од највећих светских сила, од Америке, Шпаније, Аргентине, Тајланда, које је несумњива туристичка велесила, говори о томе колики је значај да имамо снажну дипломатију", приметио је министар Ђурић.

Министар Ђурић рекао је да има срећу да почиње мандат у времену у коме представља земљу која је више него удвостручила свој БДП за мање од једне деценије и у коме највише државно руководство на челу са председником Републике Србије Александром Вучићем и само непрекидно учествује у спољно-политичком представљању.

"Са много ентузијазма и оптимизма улазим у све ово. Радимо нон-стоп, по 12 до 14 сати седимо у канцеларији и није нам тешко", рекао је министар Ђурић.

Министар Ђурић подсетио је да је Србија у неколико недеља имала важне посете, поред осталих кинеског председника Си Ђинпинга, министра спољних послова Украјине и прве даме те земље, као и министра спољних послова Есватинија.

 

Настојања да Србија буде жигосана доживела морални банкрот

Министар Ђурић изјавио је, поводом усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку, да су настојања да Србија и српски народ буду трајно "жигосани" доживела "морални банкрот".

Министар Ђурић рекао је да не може довољно да нагласи значај тога што је Србија успела да спречи да већина човечанства подржи резолуцију.

"Они јесу само захваљујући процедуралним околностима и условима у којима су имали 84 гласа од 193 чланице прогурали резолуцију, међутим, чињеница да је 107 држава одбило то да подржи и чињеница да 5,3 милијарде становника живи у земљама које су одбиле да подрже тако нешто, нас ставља у потпуно другачији положај", рекао је министар Ђурић.

Министар Ђурић подвукао је да су настојања да Србија буде жигосана доживела "потпуни морални банкрот", наводећи да је додатна вредност то што је Србија кроз свој рад освежила мрежу контаката широм света.

Министар Ђурић истакао је и да је послата снажна порука тиме што је председник Вучић провео две пуне недеље, у два наврата, у року од само месец дана у Њујорку да је Србија спремна да устане у заштиту својих интереса и да се бори.

Напоменуо је да је Србија имала две велике борбе у претходном периоду, међу њима и спречавање чланства тзв. "Косова" у Савету Европе.

"Али и ту је наш тим на челу са председником Вучићем успео да спречи Приштину да већ у овом месецу уђе у Савет Европе", рекао је министар Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг