Вести

Ђурић: Србија поносна на своје демократске напоре

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да је Србија поносна на своје демократске напоре, укључујући иницијативу Отворени Балкан, да подстиче економску сарадњу и повезаност у региону како би подстакла стабилност и створила просперитет за све укључене нације.

Министар Ђурић је то рекао за "Fox News" реагујући на изјаву бившег албанског председника Иљира Мете да је иницијатива Отворени Балкан "алтернатива против европских интеграција" и нагласио да је за жаљење што се демократски напори Србије погрешно тумаче као подривање демократије, а заправо раде супротно - јачањем сарадње и међусобног разумевања.

Министар Ђурић рекао је да Србија настоји да допринесе и одржи стабилност, безбедност и просперитет региона и да остаје посвећена процесу интеграције у Европску унију, што је тачка око које су многи на Западу скептични.

"Ангажман Србије на Балкану вођен је принципима демократије, поштовања суверенитета и регионалне сарадње. Посвећени смо нашем путу у ЕУ, а истовремено тежимо партнерствима која доприносе миру и развоју у региону", рекао је министар Ђурић.

Додао је да је јачање сарадње са Сједињеним Америчким Државама међу главним спољнополитичким приоритетима Владе Србије.

"Наши политички, економски и културни односи су прошли позитивну и корисну трансформацију последњих година, и ми смо посвећени даљем унапређењу овог партнерства на обострану корист наших нација. Председник Србије Александар Вучић је о свему томе био веома јаван", рекао је министар Ђурић и подсетио на речи Вучића да верујемо да припадамо Европи и да је чланство у ЕУ стратешки, трајни став који нећемо мењати.

 

 

 

Извор: Танјуг