Вести

Ђурић: Србија посвећена развоју пријатељства са Краљевином Есватини

Министар спољних послова Марко Ђурић разговарао је данас са министарком спољних послова и међународне сарадње Краљевине Есватини Фолилом Шаканту о пријатељству две земље и интензивирању политичког дијалога, али и о подршци коју та земља пружа територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

Министар Ђурић и Шаканту су потписали Општи споразум о сарадњи између Владе Србије и Владе Краљевине Есватини о оснивању Мешовите сталне комисије за сарадњу, саопштило је Министарство спољних послова.

Министар Ђурић истакао је да је Србија посвећена развоју пријатељства и свестраних односа са Краљевином Есватини и свим државама и народима афричког континента, подсетивши да те везе датирају још из периода Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ) и базирају се на узајамној подршци.

Министар Ђурићизразио је захвалност Краљевини Есватини на подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије и упознао је саговорницу о току дијалога Београда и Приштине и проблемима српског народа на Косову и Метохији.

Подвукао је да је Србија недвосмислено посвећена миру и проналажењу трајног и одрживог решења, уз пуно поштовање основних начела међународног права и правно обавезујуће резолуције Савета безбедности УН 1244.

Министар Ђурић информисао је саговорницу о економским успесима Србије у протеклој деценији и истакао да постоји снажна и недвосмислена воља за унапређење економске сарадње са Есватинијем.

Саговорници су констатовали да економски односи две земље нису довољно развијени, те су изразили спремност за јачање сарадње у свим областима од заједничког интереса.

 

 

 

Извор: Танјуг