Вести

Ђурић: Србија позива да се спречи формирање такозване војске Косова

Руководство Србије позива међународну заједницу и војни контигент КФОР, под управом НАТО, да зауставе косовско-албанске власти у формирању армије, која угрожава мир на подручју Балкана, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Најављена трансформација Безбедносних снага Косова у такозвану “војску Косова” представља до сада невиђену претњу миру и стабилности у региону и директно нарушавање Резолуције Савета УН 1244, као и војно-техничког споразума којим је завршен конфликт 1999. године на Косову и Метохији, изјавио је Ђурић.

Према његовим речима, задатак оформљене војске био би "остварење политичких циљева албанских екстремиста и сепаратиста и стварање претњи за Србе" на Косову и Метохији и целом региону, а такође реализација циљева "које је недавно одредио Енвер Хоџај, потпредседник привремених структура у Приштини, заправо стварање регионалног блока против Србије".

"Србија позива међународну заједницу, пре свега (међународни контигент под управом НАТО) КФОР, који има мандат Савета УН, да спречи и онемогући намеру албанаца у Приштини супротну међународном праву да оснује такозвану војску на територији Србије. Тражимо да се КФОР успротиви томе, ако Албанци отпочну формирање оружаних формација да их разоружају", указао је директор Канцеларије КиМ.

"Такође ми позивамо све активне снаге међународне заједнице да поступе одговорно и да се уздрже од подршке стварања оружаних страна Косова, што је јако важно. Зато што то представља доливање уља на ватру, на већ тако узаврелу политичку ситуацију у нашем региону", резимирао је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг