Вести

Ђурић: Србија се не меша у политику других, очекујемо да се и друге земље држе тог принципа

Србија поштује све државе и не уплиће се у њихову политику, па очекује да се и друге земље држе тог принципа, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Нисам приметио да неко амбасадора Србије у САД Ђорђа Матковића консултује када САД одлучују о томе да ли ће набавити Ф35, овај или онај авион", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре коментаришући питање да амбасадору САД Кајлу Скоту "не смета Војска Косова, али му сметају руски мигови који ће стићи у Србију".

Он је истакао да Србија поштује све државе, заступа принцип равноправности међу државама и народима, не узима себи за право да се односи према другим државама као да нису суверене и самосталне и не уплиће се у политику других држава, па очекује да се и друге земље држе тог принципа.

"Ја од Матковића још увек нисам чуо да га је неко питао за продају оружја од 110 милијарди Саудијској Арабији, нити око набавки нових ''Фантома''. Док год га неко не консултује, не очекујемо да овде било ко тражи да ми њих питамо за сагласност кад ми опремамо нашу војску. Уз дужно поштовање, уважавање и жељу да имамо најискреније и најбоље могуће односе", рекао је Ђурић.

Коментаришући наводе амбасадора Скота у којима је лист "Информер" назвао "олошем", Ђурић је рекао да је то непримерено, и дипломатски и политички.

 

Србија се уједињује око представника са КиМ који су спремни да представљају српске интересе у покрајини

Срби на КиМ на изборе 11. јуна не излазе у шест, већ у једној колони, која се зове Српска листа, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и поручио да ће Српска листа, уколико буде нерегуларности на изборима, употребити сва средства која им стоје на располагању како би спречили покушај злоупотребе.

"Ако буде било каквих нерегуларности и покушаја да се избори претворе у циркус и фарсу, сви представници који су дошли данас на састанак, а који говоре гласом свих десет општина са српском већином, обавестили су владу и премијера да на тако нешто неће пристати и да ће употребити сва средства која им стоје на располагању да спрече крађу, злоупотребе и покушај махинација", рекао је Ђурић.

Ђурић је, упитан да ли је очекивао да ће и поред позива из Београда на јединство Срби на изборе изаћи у шест колона, рекао да Срби не излазе на те изборе у шест колона, већ у једној колони, која се зове Српска листа.

"Ови избори нису страначко ни политичко питање, овде су представници СНС, ПС, СПС и других странака, са КиМ и из других делова Србије", рекао је Ђурић.

Он је подвукао да се Србија окупља и уједињује око представника са КиМ који су спремни да представјају српске интересе у покрајини, а не интересе Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија или Беџета Пацолија.

"Јер ти у другим колонама, њихов интерес је да се представе по имену и презимену као Срби, као што су Албанци убацили сличне кандидатате као лажне представнике Ашкалија, Горанаца и свих других заједница које нису албанске", рекао је Ђурић.

Циљ Албанаца је, каже, да остваре потпуну контролу политичког система.

"Ми се томе оштро супротстављамо, кроз јединство, заједничко деловање, јер желимо представнике који раде у српском интересу", подвукао је Ђурић.

 

 

 

 

извор: Танјуг