Вести

Ђурић: Српска листа неће подржати формирање Владе на KиМ

Српска листа неће гласати да пружи подршку формирању Владе на Kосову и Метохији, изјавио је директор Kанцеларије Владе Србије за Kосово и Метохију Марко Ђурић додајући да то не значи да неће разговарати са политичким представницима Албанаца у јужној покрајини.

Ђурић је истакао да представници Срба неће препустити позиције у Скупштини, јер би, како је рекао, у Приштини то највише желели како би и они могли да донесу закон о отимању српских светиња.

Ђурић је у изјави за медије, након састанка са политичким представницима Срба на KиМ и премијерком Србије Аном Брнабић, рекао да је оваква одлука донета имајући у виду чињеницу да су у претходном периоду привремене приштинске власти на фундаменталан начин изневерилe поверење Срба и њихових представника, али и газила права српског народа.

“Имајући у виду чињеницу да су у претходном периоду привремене институције у Приштини на фундаменталан начин изневериле поверење српског народа на KиМ, да су својим деловањем газила колективна људска, економска, политичка права Срба на KиМ, српски представници су донели одлуку да не подрже својим гласовима формирање будуће Владе”, истакао је Ђурић.

Kако је навео, истовремено Српска листа наставиће да спроводи мандат који је добила од српског народа на KиМ, да представља српски народ, са циљем да се снажно бори на сваком кораку за интерес српског народа, да спречи отимање имовине и наших светиња.

“Иако Српска листа неће подржати ову Владу то не значи да неће разговарати са представницима Албанаца на KиМ и то са циљем заштите нашег народа и да се нормализују односи”, рекао је Ђурић.

Додао је да су на данашњем састанку договорили и да ће српски политички представници на KиМ све своје одлуке о учешћу у привременим приштинским институцијама доносити уз консултације са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, Kанцеларијом за KиМ и Владом Србије.

Честитао је политичким представницима Срба на KиМ на томе што разговарају са људима у Приштини који их често третирају као људе другог реда, а посебно на томе што исто говоре и у Београду и у Приштини.

Порука за политичке лидере Албанаца јесте да морају да уваже избор српског народа и да демонстрирају својим делима да “неће да хапсе, протерују”, да неће да спречавају економски развој Срба.

“Тако ћете показати да можемо да вам верујемо у будућности. Сада вам не верујемо, али вам пружамо шансу да нас демантујете да нећете хапсити, протеривати... Али, нећемо вам дозволити да газите српске интересе на KиМ”, рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је један од закључака данашњег састанка и тај да ће Србија наставити и снажно убрзати спровођење плана “Србија 2020 - 2025” на KиМ и снажно ће наставити да подржава улагање у српске средине у јужној покрајини у оквиру плана који је иницирао председник Александар Вучић.

У оквиру тог плана већ се реализује 348 пројеката, подсетио је Ђурић и додао да је на данашњем састанку договорено да подршка и помоћ буде још проширена и износиће додатних 150 милиона евра.

“То конкретно значи што се тиче стамбеног збрињавања на KиМ у наредних пет година ћемо моћи да се позабавимо заокруживањем процеса прибављања крова над главом за свако српско домаћинство на KиМ”, рекао је Ђурић.

Подсетио је да је у претходне четири године реализовано 1.700 нових кућа и станова и додао да је у оквиру програма планирана изградња 4.700 потпуно нових стамбених јединица.

Програм подразумева и обнављање школа, домова здравља, као и изградњу путева, додао је директор владине Kанцеларије.

“Мислим да је веома важно да и политички лидери Албанаца схвате да немају наспрам себе преостале Србе на KиМ, већ јединствен и сложен српски народ, Србију која је решена да проблеме решава на миран начин, али да је решена да буде гарант Србима и њиховом опстанку и останку и зато толико улажемо.

Данас је потврђено да је циљ Владе Србије и Kанцеларије, да институције Републике Србије у 2020. години дођу до сваког српског домаћинства и да се настави са програмом и кампањом обиласка српских домаћинстава, која је започета од 01. јануара. 2020.

“Градоначелници српских општина на KиМ су и Нову годину и Српску Нову годину и Божић и све празнике имали обавезу да проведу радно, обилазећи српске средине на KиМ разговарајући са људима и извештавајући нас у Влади и Kанцеларији да бисмо заједнички могли да решавамо конкретне проблеме људи”, навео је Ђурић.

Појаснио је да се решавају конкретни проблеми јер је данас, како је рекао, борба за Kосово и Метохију борба за опстанак и останак сваког нашег човека на KиМ.

“Борба за KиМ је данас борба за останак сваке наше породице и зато је наша обавеза да раздрмамо и да пробудимо наше институције и да дођу до сваког нашег домаћинства и до сваког нашег човека”, рекао је Ђурић.

 

Ђилас муљао са медијима новцем грађана Србије

Ђурић је прокоментарисао да "не може ноћима да спава од бриге" због тога да ли ће ТВ Н1 моћи за џабе, односно без тога да плати један једини динар, да се емитује широм Србије.

"Ноћима не могу да спавам због тога и скоро сам заборавио, мало ми још фали да заборавим на Ђиласових 619 милиона евра и мало ми фали да престанем да се питам када ће грађанима Србије положити рачуне због тога што је за време када је био градоначелник Београда приходовао 619 милиона евра муљајући између осталог са медијима новцем грађана Србије", рекао је Ђурић.

Приметио је да му се веома допада приступ Н1 и кампања коју води та телевизија.

"У потпуности подржавам вашу кампању и надам се да ћу ускоро заборавити Ђиласових 619 милиона и да ће мене амнезија ухватити. Можда ухвати и друге грађане Србије и можда Ђилас као велики мастермајнд невидљиве игре у којој потура разне покрете да уместо њега изађу на изборе, можда заиста и победи на изборима", навео је Ђурић.

Ђурић примећује да би у случају да Ђилас поново дође на власт било могуће да се поново јавни ресурси издвајају за финансирање медија који служе њему и додаје да ће можда тада телевизија Н1 добијати не 619 милиона евра, већ износе који се мере милијардама, с обзиром да је сада буџет далеко пунији него што је био док је Ђилас био на власти.

 

 

Извор: Танјуг