Вести

Ђурић: Српски народ у Црној Гори показао храброст и одлучност

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић рекао је да је српски народ у Црној Гори показао храброст и одлучност на јучерашњим изборима и да је поносан и радостан због тога.

Ђурић је навео да су Срби поднели велике жртве да би рекли истину и свој став о свом идентитету, свом језику и жељи да сами одлучују о својој судбини.

"Веселим се искрено и делим радост са нашим народом на КиМ који је синоћ до касно славио. Видели сте призоре из Косовске Митровице заиста се славило као највећа национална победа", рекао је Ђурић.

Ђурић је нагласио да међу Србима постоји свест о томе да су Грачаница и Дечани исто што и Острог, Морача, Савина, да се ту не ради о било каквом сукобу или мржњи према неком другом већ о братској љубави и жељи да постоји слога међу људима.

"Неки политичари су претходних деценија покушавали да експлоатишу поделе међу људима. Ово је радостан дан за велики део Срба", навео је Ђурић.

Додаје да се Србија није мешала у изборе, али да стоји уз свој народ где год он да се налази.

Србија и председник Александар Вучић су, како је рекао, предходних месеци снажно и одлучно помагали српске организације у Црној Гори - Српску кућу, српским невладиним организацијама у Црној Гори, Матицу српску.

"За разлику од Хашима Тачија и Едија Раме, који су директно позивали да се гласа за владајућу опцију у Црној Гори, овде таквих позива није било, али се помагало нашем народу да очува идентитет, културу. Наш народ је показао велику храброст", закључио је Ђурић.

 

Потребно нам је јединство по питању КиМ

Ђурић је рекао да је српској делегацији тешко када пред важне разговоре у Вашингтону и Бриселу трпи ударце и "код куће" и да је потребно српско јединство по питању КиМ.

Ђурић је рекао да је истина најјаче оружје, а да је истина да Србији нико ништа не нуди по питању КиМ.

"Истина је и да су на неки начин очекивања и ЕУ и Доналда Трампа да у једном тренутку дође до међусобног признања. Србија не прихвата независност КиМ. Руководство Србије на челу са Александром Вучићем је показало од 2012. године до данас да има довољно политичке храбрости да не прихвати наметање независности КиМ", навео је Ђурић.

Упитан да прокоментарише наводе медија да Драган Ђилас и Вук Драшковић траже од председника Србије да призна КиМ, Ђурић је рекао да га не изненађује.

"Међутим, не могу да кажем да ме не боли, без обзира колико мале те политичке групације биле, без обзира што појединци који се помињу нису или не би прешли цензус на изборима", нагласио је Ђурић.

Додаје да није случајно што се то дешава пред састанак у Вашингтону и наглашава да је дошло до регрутације оних који раде по спољним налозима да отежају државну позицију Србије.

"Вучић постаје дежурна мета. Имате групу неодговорних политичара којима је важније да нападају Вучића, лично, него да стоје сложно и солидарно по овако значајном питању. Зато их људи не поштују", закључио је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи