Вести

Ђурић: Српско-амерички односи заслужују нашу велику пажњу

Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је на Пупин форуму у Београду да се нада да ће Србија у наредном периоду успети у свим областима да ојача сарадњу са САД и оценио да српско-амерички односи, за које је навео да су стари готово колико и међународно призната државност Србије, заслужују нашу велику пажњу, труд и енергију.

"Сматрам да јачање односа Србије и САД, не само да је могуће, већ представља нужност, уколико желимо да видимо ефикаснији рад на пуној интеграцији Србије у шире европске структуре", изјавио је министар Ђурић у разговору са извршним директором Пупин иницијативе Вуком Велебитом.

Навео је да је јачање сарадње са САД важно и за наставак динамичног раста српске економије и подсетио да је САД партнер број један у сектору услуга.

Министар Ђурић рекао је да безбедносна сарадња представља већ дуже време један од стубова односа Србије и САД и подсетио да ове године обележавамо 16 година сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја.

"Веома смо поносни на чињеницу да, у партнерству са Националном гардом Охаја, наши амерички домаћини воле да кажу да је то најуспешнији пример сарадње између Националне гарде и једне стране војске", навео је министар Ђурић.

Додао је да има много трендова који нам дају за право да верујемо да не само да је могуће унапредити српско-америчке односе, већ и да је нужност у српској спољној политици да то чини.

Када је о предстојећим америчким изборима реч, министар Ђурић истакао је да су они нешто што са пажњом гледа цео свет.

"Ми немамо страну за коју навијамо и бићемо спремни да сарађујемо са сваком администрацијом коју одабере амерички народ", поручио је министар Ђурић.

Када је сарадња у образовању у питању, министар Ђурић је навео да Србија мора да искористи више прилика у образовној сфери и напоменуо да се амерички универзитети налазе у светском врху и да на њима ради доста стручњака српског порекла.

Навео је да је жеља Србије да у будућности наше научне институција више сарађују са америчким.

Присетио се да је на место амбасадора Србије у Вашингтион отишао са уверењем да Србија има солиднију дипломатску инфраструктуру, као и да је гајио илузију да је наша заједница у САД боље политички организована.

"Једна од илузија коју често гаје људи са Балкана кад дођу у Вашингтон је да смо баш ми у центру пажње", рекао је министар Ђурић и онда објаснио да то није случај и да сте у Вашингтону у позицији да морате да се борите за пажњу и да заинтересујете некога да се уопште бави нашим регионом.

Говорећи о српској заједници у САД, министар Ђурић истакао је важност њиховог политичког ангажовања.

Када је о спољној политици Србије реч, истакао је да је Србија данас земља која се развија динамиком и темпом који није фундаментално претрпела последице глобалних геополитичких турбуленција.

"Србија гледа прилику да одржава добре односе и са земљама Запада, земљама Истока, земљама Африке, који је континент који се најбрже развија, са земљама Латинске Америке. Таква спољна политика представља компаративну предност Србије", оценио је министар Ђурић.

Подвукао је да Србија своју спољну политику неће водити руковођена само оним што је најпопуларније да се каже за домаћу јавност, већ да ће своју спољну политику заснивати на основу стратешких процена.

"Задржавамо право да, без обзира на тежину глобалних проблема и турбуленција, да нашу спољну политику водимо искључиво руковођени интересима грађана ове земље", поручио је министар Ђурић.

Додао је да Србија мора да настави да јача капацитете своје дипломатије и навео да су добили инструкције од председника Србије Александра Вучића, да појачају дипломатско-конзуларну мрежу и кадровске капацитете.

Поменуо је и програм договорен са америчким Стејт дипартментом о размењивању дипломатских службеника, чиме ће српски службеници моћи да иду на праксу у САД, што према речима министра Ђурића, представља "наш ресурс знања и веза у овиру америчке дипломатије".

Министар Ђурић сматра и да су понекад носиоци америчке политике чинили грешке када је у питању Србија, подсетио да је последњи амерички председник који је посетио Србију Џими Картер 1980. године.

"Постепено расте број људи у америчком систему који разумеју геополитички значај Србије, њен економски значај, њен стратешки значај и који почињу да дају полако приоритет односима са Србијом", рекао је министар Ђурић и додао да је врло важно да тај баланс претекне у корист Србије, у односу на институције привремене самоуправе у Приштини.

Напоменуо је да је као амбасадор у Вашингтону покренуо иницијативу да се отвори стратешки дијалог између САД и Србије и истакао да ће настојати да интезивира дијалог између српских и америчких институција.

"Настојаћемо да се трудимо да нерешена питања наслеђена из прошлости, која се пре свега односе на различито виђење везано за статус Косова и Метохије, за Србију је Косово и Метохија саставни део наше земље, не баце предугачку сенку на наше односе", рекао је министар Ђурић

Поручио је да ће наставити да отвара врата Србији у Америци где год је то могуће и колико год је могуће.

"Спољна политика Србије је избалансирана, а односе са кључном земљом западне цивилизације у многим областима сигурно нећемо запоставити", закључио је министар Ђурић.

У Београду је данас организован први Пупин форум под називом "Јачање партнерства Србије и САД у свету промена", са спектром тема - од геополитике и глобалних изазова, до могућности развоја које нуде биотехнологија и дигитални свет.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг