Вести

Ђурић: Статус КиМ и данас је за Србију уређен резолуцијом 12 44

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић данас је, на обележавању Дана косметских жртава и 19. годишњице доношења Резолуције 12 44 СБ УН, затражио од међународне заједнице да казни оне који су одговорни за злочине према невиним жртвама рата на КиМ.

Ђурић је, у просторијама Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, казао да је резолуцијом 12 44 СБ УН 1999. године уређен статус јужне покрајине, те да је статус Косова и Метохије и данас за Србију уређен том резолуцијом.

"Управо темељићи се на овој резолуцији, на праву, правди, огромним патњама кроз које је прошао наш народ на КиМ, захтевамо од међународне заједнице да казни оне који су одговорни за злочине према цивилима, према невиним жртвама рата на КиМ", истакао је Ђурић.

Навео је да је данас дошао у Спомен собу посвећену косметским жртвама да би указао поштовање браћи и сестрама, мајкама и очевима убијених, несталих и киднапованих у агресији на нашу земљу.

"Десети јун 1999. године је један од најтрагичнијих дана српске историје. Тада није само окончана злочиначка агресија НАТО пакта на нашу земљу, већ је то дан који је означио почетак терора, прогона, убијања и систематског истребљивања српског народа са њихових вишевековних огњишта на КиМ", навео је Ђурић.

Подсетио је да су резултат онога што је започело 24. марта 1999. године, а у нову фазу ушло 10. јуна 1999. године, хиљаде убијених и несталих и 247.000 протераних до данас са КиМ.

"Десети јун 1999. године због тога је један од најцрњих дана у модерној српској историји", истакао је Ђурић.

Поручио је да не може бити боље будућности ни за Србе, ни за Албанце наметањем било којег решења споља, како поједини политичари у Приштини замишљају, те да су приче о тобожњем признавању независности Косова као решењу ништа друго него забијање главе у песак и одузимање и Србима и Албанцима на КиМ права на будућност.

Навео је да се до боље будућности може доћи само компромисом у којем обе стране нешто добију.

"Клањамо се сенима жртава на КиМ, које су животом платиле само што су биле српске, ромске, горанске, албанске и било које друге националности. Србија ће се увек сећати њих и никада неће одустати од борбе за истину о злочинима који су се дешавали на КиМ, зато што само оног тренутка када будемо извели пред лице правде оне који су одговорни за злочине, моћи ћемо да кажемо да се на примерен начин затвара поглавље у којем породице жртава и мученика нерешавањем ових злочина свакога дана трпе нове ране", закључио је Ђурић.

 

Решење за КиМ само кроз компромис Београда и Приштине

Права решења за Косово и Метохију могу да се нађу само кроз компромисе Београда и Приштине у којима ће бити задовољени и интереси Срба и Албанаца, све друго је пут у ћорсокак, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Сведоци смо да политичари у Приштини сталним понављањем мантри о томе како је могуће било какво решење, а да нема компромиса, заправо одузимају народу на КиМ, и Србима и Албанцима, право на будућност", казао је Ђурић новинарима у Удружењу породица киднапованих, несталих и убијених на КиМ, где је обележено 19. година од потписивања резолуције 1244 СБ УН.

Ђурић је навео да је тврдња да ће Србија признати независност Косова, које је нелегално, ништа друго него обмањивање јавности.

Наводећи да је Београду остављен у наслеђе огроман проблем, подршка такозваној независности КиМ неких од најмоћнијих држава света, Ђурић је казао да се те светске силе ни данас, 19 година после окончања сукоба на КиМ, нису предомислиле или покајале због онога што су радиле и због својих одлука.

"Ми знамо шта бранимо и шта је наше и зато наша борба никада неће престати, зато никада нећемо одустати, зато ћемо разговарати са свима у свету уверавајући их у наше аргументе и трудећи се да дипломатску подршку Србији повећавамо до што већег нивоа. И оне који нас не подржавају по питању КиМ настојаћемо да уверимо да је компромис једино решење", казао је Ђурић.

Истакао је да је истовремено обавеза и одговорност Београда да ојача институције.

"Ми морамо да створимо државу у којој се никада више један 10. јуни неће десити, која ће бити довољно и економски, политички и војно снажна да нико никада не помисли да је угрози и то је наша борба и то је визија Србије на којој треба сви заједно да радимо, без обзира на то из које политичке опције долазимо, без обзира на то какво нам је уверење", казао је Ђурић.

Ђурић напомиње да је Србија држава која је дом свих њених грађана, која је поносна на своје слободарске традиције и која пажљиво и брижљиво чува сећање на своје жртве.

Упитан да ли Београд има сазнања у вези са истрагом убиства Оливера Ивановића, Ђурић је казао да већ више месеци званичници из Београда говоре о томе да би истрага у том случају морала да се води на ефикаснији, озбиљни и одговорнији начин.

"Говоримо о потреби да приштинске институције сарађују са међународним и нашим институцијама", додао је Ђурић и навео да су српски правосудни и полицијски органи затражили у вези са овим случајем сарадњу са највећим безбедносним и обавештајним институцијама света.

"Међутим, из Приштине немамо ни ваљан, ни добар одговор, чак ни изговор за то жашто се са истрагом у овом случају на неприхватљив начин касни. Мислим да то само по себи доста тога говори и сматрам да нема ни изговора ни оправдања да би био прави одговор зашто још увек убице нису изведене пред лице правде", закључио Ђурић.

 

Међународна заједница да реагује због ратне реторике

Свакодневним сензационалистичким изјавама, Приштина на најбољи начин доказује да статус наше јужне аутономне покрајине није онакав каквим га прижељкују и представљају тамошњим грађанима, истакао је директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је истакао да је ратна реторика нешто што би морало да буде предмет оштре реакције свих оних у међународној заједници, којима је стало до стабилности и мирне будућности.

"Ратне приче и понављање мантре о признању једнострано проглашене независности, за коју никога у Србији, па чак ни на Косову и Метохији, сепаратисти у Приштини нису питали, јесте обично бежање од решавања проблема", истакао је Ђурић.

Према његогвим речима, до боље будућности за Србе и Албанце може се доћи само путем постизања компромиса који ће задовољити интересе и једне и друге стране.

"Тврдња да је решење без обострано прихватљивог договора и компромиса могуће је забијање главе у песак и обмањивање јавности. Срби и Албанци на КиМ имају право на будућност и не треба да буду вечити таоци сепаратизма", закључио је Ђурић. 

 

 

Извор: Танјуг