Вести

Ђурић: Сваким даном се у Америци мења слика о Србији

Не само да има помака, већ имамо и озбиљне резултате који су довели до погледа на Србију као важног партнера и кредибилног саговорника Америке. И не само то. Ми сваким даном у Вашингтону радимо на мењању слике Србије у свакој области сарадње са Сједињеним Америчким Државама, што се види и кроз повећање америчких инвестиција у Србији, пет пута већи раст извоза ИТ услуга у Америку, оснивање Америчко-српског пословног савета као платформе за даљи развој наше привредне сарадње, појачан политички дијалог, посете и сусрете наших званичника са представницима америчке администрације, и многе друге ствари.

Овако Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић одговара на питање да ли има помака у креирању другачије слике с оне стране Атлантика о нашем народу, за који је деценијама био резервисан епитет "лоших момака" на Балкану.

* Могу ли се заборавити бомбе НАТО, како нам је не тако давно саветовао амбасадор Хил, и како уопште можемо доћи до преокрета у односима са Сједињеним Америчким Државама ако су једни од главних покровитеља косовске независности?

- НАТО бомбардовање несумњиво је једна од најмрачнијих тачака наше заједничке историје. Бол и патњу нашег народа не можемо да заборавимо, исто као што не можемо да заборавимо ни савезништво са Сједињеним Америчким Државама у Првом и Другом светском рату, Халијард мисију, или једног Теслу и Пупина. Оно што можемо јесте да се окренемо будућности и радимо на даљем развоју и унапређењу сарадње са Сједињеним Америчким Државама у интересу наше земље и народа, јер је то најбољи начин за испуњење визије наших предака који су пре 142 године успоставили дипломатске односе са Америком, и најсигурнији залог за будућност који ћемо оставити својој деци. На томе се темељи политика коју председник Александар Вучић води већ готово десет година и са места премијера и са места председника, и то је политика која даје конкретне и опипљиве резултате за грађане Србије. Иако не делимо гледиште око статуса наше јужне покрајине, постоји много сегмената у нашим билатералним односима у којима Србија и Сједињене Америчке Државе гледају у истом смеру, где бих издвојио и више него значајан раст америчких инвестиција у Србији и чињеницу да је Америка сада трговински партнер број један по питању увоза услуга нашег ИКТ сектора.

* Да ли је Ескобаров наступ у Конгресу, уз поруку да Србија мора да призна интегритет тзв. Косова и прихвати чланство у међународним организацијама аларм да се активирају наше црвене линије?

- Први пут смо у Конгресу слушали и осуде Куртија и питања о правима и положају Срба. Председник Вучић био је веома изричит када је говорио о нашим црвеним линијама у преговорима са Приштином, али и предусловима за даљи наставак дијалога. Нажалост, већ 60 дана сведочимо озбиљној ескалацији ситуације на Косову и Метохији, чије видно отежање траје већ више од годину и по дана. Јасан циљ Београда је мир и стабилност и уместо да разговарамо и радимо на испуњењу тог циља и досадашњих договора - на првом месту о коначном формирању Заједнице српских општина коју чекамо већ више од десет година - ми смо због Куртијевих крајње штетних и опасних једностраних потеза сада у ситуацији да страхујемо за голи опстанак нашег народа на Косову и Метохији.

* Рекли сте недавно да Курти руши албанске позиције у Сједињеним Америчким Државама. Ипак, тешко је отети се утиску да он за све ово што ради има дебелу залеђину. Да ли само Немачке?

- Постало је очигледно свима, па чак и његовим дојучерашњим подржаваоцима, да је Курти малигни фактор у нашем региону. Уверен сам да ниједна западна демократија не може а да не осуди директне претње по мир и стабилност, као и флагрантно кршење основних људских права и угрожавање људских живота.

* Јесте ли имали наговештаје да ће Сједињене Америчке Државе ставити Вулина на црну листу? Хоће ли по том принципу на њу доспети сви који нису по вољи актуелној администрацији или у овом случају "има дима"?

- Сви знамо политички контекст у коме су Вулину уведене санкције. Сигуран сам да ће, уколико нам америчка страна достави било какве доказе о ономе што се наводи, надлежни органи Србије то проучити и процесуирати, а налази истраге ће затим диктирати свако даље наше поступање. Нисам сигуран да ће се то, међутим, догодити.

* Како бисте ви прошли у Америци да, рецимо, јавно коментаришете рад шефа ЦИА Бернса?

- Избегао бих ситуацију да јавно коментаришем овакве теме ако би то било могуће. Још више поводе за тако нешто. Мој задатак су добри односи и сарадња, не победа у политичкој дебати или симпатије јавности.

* Је ли наивно уверење многих Срба да би повратак Трампа у Белу кућу био бољи по наше интересе?

- У Амбасади у Вашингтону смо у свакодневној комуникацији и са демократским и са републиканским структурама у Стејт департменту, Белој кући и Конгресу, и тај наш приступ неће се променити у зависности од тога ко је у Белој кући или ко има већину у Представничком дому и Сенату. Чињеница је да је током мандата Трампове администрације дошло до једног специфичног преусмеравања фокуса политичког дијалога на економску сферу и тај преклоп унео је свежину у наше билатералне али и односе у региону. Ми и са актуелном администрацијом радимо на поспешивању привредне сарадње, зато што су одлични економски односи са Сједињеним Америчким Државама у најбољем интересу наше земље.

 

Власт се не бира у кафани

* Након последњих избора спекулисало се да ћете постати шеф дипломатије. Колико је то реална опција после ванредног гласања које је најавио председник Вучић?

- Не мислим да би од мене било одговорно или корисно да се бавим спекулацијама те врсте. Наше државно руководство бира се на изборима, а не на улици или у кафани. Грађани су ти који одлучују и управљају овом земљом и они ће, као и до сада, донети одлуку о судбини наше земље својим гласовима на изборима, кад до њих буде дошло.

 

 

 

Извор: Новости