Вести

Ђурић: Тачи користи зид за насиље над Србима

На ивици рата, и то због зидића висине један метар. Ако је веровати изјавама Хашима Тачија и других званичника такозване државе Косово, Приштина је више него спремна да зарати због нечега што је требало да буде део пешачке зоне у Косовској Митровици, а према речима директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, поменути зид се користи као изговор за насиље над Србима.

- Тај потпорни зид, који је део пешачке зоне, направљен је у договору српских и албанских представника. Направили су сад имагинарни проблем и користе га за политичку, вербалну агресију, надамо се не и физичку, према Србима на КиМ. Нажалост, узрок свега овога је много дубљи, јер код дела албанске политичке елите постоји уверење да је свако присуство Срба на КиМ, па чак и физичко, у нескладу с њиховим интересима. Многи од тих политичара, који су сада на функцијама, учествовали су у ратним и мирнодопским акцијама да се Срби протерају са КиМ, због кога се сада оснива и међународни суд.

 

* Мислите ли да је Приштина „добила дозволу” о д некога за овакво понашање?

- Први пут за ове четири и по године видим страну која је потпуно неспремна за решења која воде у деескалицију сукоба, и која је спремна да након сваког састанка изађе у јавност са ставовима који распирују тензије. Ништа се не поштује, ниједан договор. Неподношљива лакоћа таквог њиховог понашања јасно показује да им је тако нешто допуштено од светских моћника. Познајући менталитет сепаратистичких вођа из Приштине, потпуно сам сигуран да се не би тако понашали да немају нечију подршку са стране.

 

* Премијер је поменуо да неким амбасадорима смета где и како распоређујемо своје полицијске и војне снаге. Да ли ће Србија дозволити такво мешање?

- Ми и у условима који су за нас неповољни спроводимо интензивну дипломатску активност, која укључује земље ЕУ, нову америчку администрацију и наше традиционалне савезнике Русију и Кину. Свим дипломатама указујемо дужно поштовање, али нећемо дозволити да се било ко од страних представника меша у наша унутрашња питања, да одређује где ће се кретати наши државни представници, безбедоносне структуре и да се мешају у наш унутрашњи политички систем. Очигледно да бисмо за неке, пошто им нисмо подобни, били криви за све, па таман и да све време, као што рече премијер, седимо на Ади Циганлији.

 

* Како сачувати мир када се чини да је сада потребна само једна варница како би се запалило Косово?

- Мир је наша највиша вредност и ми смо учествујући у дијалогу демонстрирали колико смо посвећени миру. Да би се мир сачувао, потребно је да га жели више страна, не само једна. С наше стране смо урадили апсолутно све политички и људски да се смире тензије. Веома је важно да политичари у Приштини преузму део одговорности за судбину макар свог народа, ако ништа друго.

 

* Да ли је Еди Рама случајно изабрао баш овај тренутак за посету Приштини?

- Не верујем у случајности у политици. Албански политички представници су и пре иступа Раме испољавали одређене политичке амбиције које су се односиле на територије других држава и прекрајања граница, и то никада није наилазило на осуду међународне заједнице, коју је било сходно очекивати с обзиром на крхку ситуацију у региону.

 

* Какве вести очекујете из Француске по питању Харадинаја?

- Право и правда би морали да буду једнаки за све, а наши правосудни органи су се постарали да французи имају све податке како би донели исправну одлуку.

 

 

Све сам рекао о Вацићу

 

* Миша Вацић вас је оптужио да сте га издали након што је Канцеларија за КиМ раскинула уговор с њим. Коментар?

- Све што сам имао рекао сам о Миши Вацићу, не бих ништа додавао.

 

 

Јеремић прича Хашимовим језиком

 

*Вук Јеремић је оптужио Вучића и Тачија да у координацији дижу тензије због предстојећих избора у Србији. Ваш коментар?

- Присећам се када читам Јеремићеве изјаве да је радио у Министарству одбране у време када је расформиран приштински корпус и да је био у Влади када су се смањивали војни и политички капацитети Србије. Када је било питање КиМ, он је то питање са терена УН пребацио на терен ЕУ, па се томе толико тихо противио да о томе ништа не зна ни његов некадашњи шеф Борис Тадић. Он у претходних неколико година никада није посетио КиМ, није био са Србима, нити се интересовао за њих. Никада у претходних неколико година није био у некој од енклава. И сада он, који је 2011. увео административне прелазе према КиМ заједно са својим политичким директором, направио да, поред личних карата Србије, морате да имате и личне карте Приштине, укинуо регистарске таблице Србије, узима себи за право да уопште говори КиМ. И уместо критикује агресивне потезе Приштине и Албанаца, уместо да стане иза своје државе, па макар био и опозициони кандидат, он даје ветар у леђа Тачију, Мустафи и сличнима, говорећи истим наративом. Мислим да грађани Србије добро виде и препознају то и уверен сам да ће се у складу с тим опредељивати на наредним изборима. Мислим да Јеремићу, који је део банкротираног и пропалог режима Бориса Тадића, такве изјаве неће помоћи у кампањи - каже Марко Ђурић.

 

 

извор: Ало