Вести

Ђурић: У новембру други и трећи округли сто о КиМ

Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији има за циљ да саслуша и узме у обзир мишљење свих грађана Србије, а на првом округлом столу јуче се окупило више од 40 професора права и декани свих правних факултета у Србији, од којих смо могли да чујемо врло креативне идеје, изјавио је данас Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије и председник Радне групе за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

Ђурић је рекао да се суздржава од изношења суда о предлозима који су се јуче чули, али да је јако важно да сада ангажујемо сав интелектуални капацитет, јер је вишемилионски албански народ, на Косову и Метохију, у Албанији, али и у дијаспори, јако ангажован.

Одговарајући на критике појединих опозиционих странака, да је унутрашњи дијалог фарса, Ђурић каже да су те исте странке деценијама ћутале и криле се иза патриотских парола, а да им мишљење грађана о Косову и Метохији није било важно док су биле на власти.

"Док је Српска напредна странка предводник борбе за остваривање наших права на Косову и Метохији и окупља српски народ, други беже од дијалога и показују неодговорност према самој држави", истакао је он.

На замерке да позив за дијалог није упућен и странкама, као што је упућен професорима права, Ђурић одговара да ће се о Косову са странкама разговарати у парламенту.

"Председник Србије Александар Вучић позив за дијалог је упутио свима, а први су се на њега одазвали професори права. Ми, као радна група, потрудићемо се да присуствујемо и да узмемо учешће и на другим скуповима, на којима нисмо организатор", рекао је он.

Ђурић је за новембар најавио интензивирање активности око унутрашњег дијалога рекавши да ће у току овог месеца бити одржани други и трећи округли сто.

"Сада су нам се обратили представници института, првенствено друштвених наука и ми ћемо им пружити подршку", истиче он и додаје да је направљен интернет сајт радне групе, те да ће се неки округли столови уживо преносити.

Говорећи о недавно одржаним локалним изборима на Косову и Метохији, Ђурић каже да су они показали акумулирану историјску мудрост нашег народа и жељу за преживљавањем у окружењу Албанаца.

"Преко 90 одсто Срба је подржало Српску листу јер су препознали да им је јединствени наступ према Приштини предуслов опстанка", указује он.

Ђурић додаје да је притисака било, али првенствено на људе из Српске листе, да су појединци привођени у просторије косовске безбедносне службе, а да су неки чак отпуштани са посла.

"Ми подржавамо само Српску листу, ја се тога не стидим, јер Срби према Албанцима морају да буду јединствени, не сме да буде подела", закључио је он.

 

 

 

извор: РТВ