Вести

Ђурић: У српским срединама на КиМ нема регистрованих случајева оболелих

У српским срединама на Kосову и Метохији за сада нема регистрованих случајева оболелих од вируса Корона, рекао је директор Kанцеларије за KиМ, Марко Ђурић, и навео да су здравствени центри и институције свакако спремни за пријем пацијената.

Ђурић је рекао и да је обезбеђен ланац снабдевања основним животним намирницама.

Додао је да је оно што га брине утисак да се у Приштини нико не бави вирусом Корона, већ да се баве ''игром престола'' и салонским државним ударима.

Ђурић је рекао су смештајни капацитети у болницама спремни, те да се располаже са значајним бројем болничких постеља које су оспособљене, у изолационим условима, да третирају пацијенте оболеле од Короне, за које се надамо да ће се у што мањој мери појављивати на KиМ.

Болница у Kосовској Митровици располаже са 430 лежајева, а додатно су оспособљени у капацитети у Студентском центру, који је спреман да прими 1.677 пацијената, прецизирао је Ђурић.

Ђурић је рекао да KБЦ Грачаница располаже са 53 лежаја, а да ће додатно, оспособљавањем спортске хале у Лапњем селу, бити још 250 лежајева.

"Kада је реч о Kосовоском поморављу, болница у Пасјану има 45 кревета, а додатно се опрема спортска хала, уз 67 санитетских возила који су стављени на располагање за борбу са инфекцијом, а велики број њих је резервисан само са оболеле од Короне", рекао је Ђурић.

Пацијенти ће бити примарно третирани у нашим институцијама на KиМ, у складу са алгоритмима које је припремило Министарство здравља и Батут, а затим ће, зависно од тежине случајева, бити третирани у секундарним и терцијарним установама, и ако треба транспортовани и у клиничке центре у централној Србији.

"За сада на KиМ, у српским срединама, немамо регистроване случајеве оболелих од Короне", рекао је Ђурић.

Ђурић је захвалио младим волонтерима који су се јавили у свим општинама са српском већином и направили мрежу за помоћ најстаријим суграђанима, а захвалио је и најстаријима на KиМ што су дисциплиновано и одговорно пристипили препрукама државе и Владе Србије и не излазе из домова.

Ђурић је рекао да су у свим општинама са српском већином отворени бројеви телефона који су на располагању свима којима је потребна помоћ у достављању хране и основних животних намирница.

Такође, локалне самоуправе и локална комунална предузећа врше дезинфикацију прописаним средствима, а општински кризни штабови у срединама са српском већином уредно информишу републички штаб и Kанцеларију.

Ђурић је рекао да је утисак да су наши људи озбиљно и одговорно приступили, будући да се никада не може бити довољно спреман за нешто, као што је ова трагедија која погађа не само целу Србију, већ цео континент.

"Оно што ме додатно забрињава је што имам утисак да се у Приштини нико не бави вирусом Корона, већ да се баве ''игром престола'' и салонким државним ударима, покушајима да се утврди ко ће бити на челу владе, ко на челу институција, а не питањем сузбијања вируса", рекао је Ђурић.

Kако је рекао, у условима када је велики број Албанаца који су дошли из свих крајева света на KиМ, од којих су многи дошли из подручја са великим степеном ризика, тиме се у Приштини на политичком нивоу, практично, јавно нико не бави.

"А, да не говорим какве су њихове бројке што се тиче лежајева, слободних респиратора и укупног медицинског особља", рекао је Ђурић.

Ђурић  је рекао да је за функционисање здравствених институција на KиМ, требовано и делимично испоручено, а део ће бити наредних дана.

Истакао је да је организован ланац снабдевања основних животних намирница.

"Можемо да гарантујемо да нико на KиМ неће бити гладан и бити остављен без основних животних намирница", рекао је Ђурић.

Додао је да ће намирница, пре свега брашна, бити колико треба, али да се неће журити са довожењем великих количина.

То је појаснио тиме што је, и без жеље да дели људе према националности, уочена циркулација људи из средина јужно од Ибра према срединама северно, пошто знају да су боље снабдевене, а на тај начин долази и до ризика од ширења заразе.

Ђурић је додао да је разговарао и са владиком Теодосијем, те да СПЦ наставља да пружа помоћ најугроженијима, те да ће се организовати да и народној кухињи буде достављена додатна помоћ.

"Државни органи Србије неће штедети ни труда ни енергије, као ни у претходних пет дана, радићемо даноноћно да обезбедимо нормалан живот на KиМ, уредно снабдевање, квалитетно и најбоље могуће лечење оних који оболе.

Борићемо се за живот сваког човека на KиМ", рекао је Ђурић.

Ђурић је захвалио лекарима у здравственом систему Србије на KиМ који су из централне Србије ових данас дошли на KиМ, јавили се у здравствене установе да лече народ на KиМ.

„У већем делу је реч о дамама, које су прави хероји којима се с разлогом аплаудира последњих вечери“, рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да има један мањи број лекара који одбијају да изврше радну обавезу и да се одазову позиву државе да дођу на радна места у здравствене инситуције на KиМ, а који живе у централној Србији и то под различитим изговорима.

Такво понашање ће, каже, бити санкционисано у складу са тежином ситуације и прописима.

"Али, нека се нико не нада и не сања да може да прима 150 одсто плате у овим условима, и увећане за 10 одсто, а да седи топлој соби у Нишу, Kрагујевцу, Kраљеву, а да на KиМ постоји ризик да због њихове неодговорности нема довољно лекара", рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг