Вести

Ђурић: Велика опасност ако грађани не буду следили препоруке

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић упозорио је да српским срединама на КиМ прети велика опасност од корона вируса и да уколико грађани не буду следили препоруке државних органа Србије постоји ризик од неконтролисаног ширења заразе.

"Ризикујемо да будемо суочени са бруталном стварношћу да сваки излазак на улицу значи потенцијални ризик за обољевање од корона вируса, а свако потенцијално обољевање значи потенцијални тежи случај, потенцијално третирање респиратором и потенцијалну смрт. Ово није игра, ово није безазлена ствар", изјавио је Ђурић.

Како је навео, то што су неки претходних дана показали тенденцију ка неозбиљном понашању ситуацију је учинило још опаснијом.

"То што корону не можемо да видимо, то што нам делује да је напољу лепо време, то што смо се зажелели наших пријатеља, или то што сматрамо да нам је боље да изађемо напоље под ма каквим оправдањем, то значи, не само да излажемо себе, већ и своје најмилије, повећаном ризику", поручио је Ђурић.

Ђурић је подсетио да се српски народ на КиМ суочава са двоструко већим проблемима него грађани у осталим деловима Србије, због ситуације на терену у протекле две деценије и због услова у којима наше здравствене установе на КиМ функционишу више од 20 година.

Наши грађани на КиМ, како је нагласио, и у овој ситуацији могу да рачунају на подршку државних органа Србије, и већ данас ће тим епидемиолога из Београда стићи у Косовску Митровицу како би помогао у обављању припрема за стварање болнице за лакше пацијенте, која ће вероватно, у складу са њиховим препорукама, бити успостављена у некој од спортских хала на северу КиМ, као и у сличним објектима на централном КиМ и Косовском Поморављу.

Ђурић је још једном захвалио волонтерима истакавши да је поносан због тога што на КиМ многи показују храброст и што око две хиљаде људи помаже нашем народу.

"Све то што предузимамо, сва борба коју водимо да будемо спремни, биће узалудна ако свако од нас појединачно не буде показао одговорност и дисциплину", рекао је Ђурић.

Додао је да старији од 65 година уопште не треба да излазе напоље, а да то, без најпрече потребе, не треба да чине ни млађи суграђани.

"Ако желимо да спречимо да север КиМ постане нови кластер и смртоносно жариште корона вируса, морамо одмах да почнемо да се најстроже придржавамо мера које прописују струка, светска здравствена организација, Влада Србије и друге надлежне институције. Ако не будемо то урадили неће нам бити помоћи", упозорио је Ђурић.

Ђурић је и овом приликом захвалио лекарима и свима другима у здравственом систему Србије који дају допринос одбрани од пошасти.

"Надам се да ћемо, као што смо у другим ситуацијама показали храброст која нема таквих примера у другим деловима нашег народа, у наредним данима показати мудрост, слогу и спремност да будемо самодисциплиновани, да не мислимо да бахатошћу, осионошћу и игнорисањем препорука здравствених органа не угрожавамо себе и своје најмилије. Угрожавамо! Ништа нам не може помоћи уколико не будемо остали код својих кућа", закључио је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Мост