Вести

Ђурић: Велики простор за унапређење сарадње Србије и Норвешке

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се данас са новоименованим специјалним изаслаником за Западни Балкан Министарства иностраних послова Краљевине Норвешке Еириком Нестасом Матисеном, као и са доскорашњим специјалним изаслаником те земље Хаконом Блакенборгом.

Пожелевши добродошлицу саговорницима, Ђурић је истакао да Србија и Краљевина Норвешка имају дугогодишњу блиску и интензивну сарадњу, те да нам је норвешко присуство у региону Западног Балкана било од вишеструког значаја у претходним годинама.

Оценивши да две земље имају добре билатералне односе у многим сферама, министар је констатовао да постоји простор за додатно унапређење сарадње.

Према речима Ђурића, пуноправно чланство у Европској унији остаје стратешко опредељење Србије, а наша земља ће до 2027. завршити све неопходне реформе у том процесу.

Када је реч о ситуацији у региону, Ђурић је истакао да је Србија стуб стабилности, и да се недвосмислено залаже за мир, као и општи економски напредак целог региона. Један од приоритета политике Србије у односу на суседне земље, јесте јачање односа поверења и међусобног поштовања, али и унапређење свеобухватне сарадње, рекао је министар Ђурић.

Указавши да је ситуација на Косову и Метохији за Србију најважније државно питање, Ђурић је информисао саговорнике о једностраним потезима привремених институција у Приштини, који су довели до нарушавања права Срба у нашој јужној покрајини.

 

 

 

Извор: Танјуг