Вести

Ђурић: Вишевековно пријатељство Србије и Чешке

Министар спољних послова Марко Ђурић борави у првој званичној посети Чешкој Републици, где се састао са министром иностраних послова Јаном Липавским.

Констатујући да Србију и Чешку везују вишевековно пријатељство и близак братски однос наших народа, министар Ђурић указао је да се данас економије двеју земаља развијају раме уз раме, и да Србија, захваљујући чешкој подршци, напредује на свом путу ка Европској унији.

"Стратешки приоритет наше земље јесте чланство у ЕУ и мени је задовољство због тога што смо данас овде у Прагу разговарали о томе на које начине да убрзамо процес реформи и на које начине да заједничким снагама допринесемо томе да Европа буде комплетна кроз интеграцију земаља Западног Балкана у пуноправно чланство", изјавио је министар Ђурић.

Министар Ђурић додао је, на конференцији за медије након састанка, и да је Србија спремна да настави са унапређењем свог правног и политичког система, као и са економским реформама, како би до 2027. године испунила све критеријуме за пуноправно чланство у ЕУ.

"Неће само Србија бити на добитку учлањењем. У великој мери, ЕУ ће бити снажнија за милионе српских грађана, за њихову креативност, њихов таленат, њихову енергију, за стратешку позицију коју Србија има на југоисточном крилу Европе", констатовао је министар Ђурић, указавши да наша земља има пријатељства из времена Покрета несврстаних са земљама Азије, Африке, Латинске Америке, што ће бити снажан и значајан допринос Србије европској заједници.

Говорећи о билатералној сарадњи, министар Ђурић нагласио је да је обим трговинске размене двеју земаља већи од две милијарде евра у претходној години, што је доказ да су Србија и Чешка постале значајнији економски партнери.

Министар Ђурић навео је и да су чешке компаније у Србији присутне у ауто-мото индустрији и у ИТ сектору, као и да постоји велики потенцијал за сарадњу у домену саобраћаја и рударско-геолошкој области.

Када је реч о безбедносним изазовима у свету, министар Ђурић указао је да Европска унија у целини, али и Чешка као значајан актер унутар ЕУ, може да рачуна на Србију као чврст ослонац у очувању регионалне стабилности.

"Заједно са нашим европским партнерима радићемо на реализацији регионалне агенде раста, али и, можда и значајније, на унапређењу политичких односа и поправљању политичке климе у региону", подвукао је министар Ђурић.

По питању права националних мањина, министар Ђурић рекао је да између Чешке и Србије постоји међусобна подршка - српској заједници у Чешкој и чешкој заједници у Србији.

"Наша будућност је заснована на заједничким европским вредностима, јасним економским интересима и жељи да Србија, као земља која је централно позиционирана на Балканском полуострву, буде стуб и европских вредности", закључио је министар Ђурић.

Подсетивши да је Чешка један од 15 највећих привредних партнера Србије, министар Липавски предочио је да је са шефом српске дипломатије приликом данашњег сусрета разговарао и о јачању сарадње у области саобраћајне инфраструктуре, заштите животне средине и туризма.

Министар Липавски подвукао је да Чешка снажно подржава нашу земљу у њеним напорима да постане део Европске уније, као и да жели да пружи помоћ када је у питању дијалог између Београда и Приштине, нагласивши да је Србија за Чешку веома важан партнер у региону Западног Балкана.

 

 

Извор: Танјуг