Вести

Ђурић: Вучић неће дозволити да Србија буде крпа за хрватске политичаре

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да јавност у Хрватској напада председника Србије Александра Вучића само зато што се усудио да оспори покретање разговора о ратној одштети и показао да неће дозволити да Србија буде крпа за хрватске политичаре.

Ђурић је рекао да је посета председника Србије Загребу у великом делу хрватске јавности лавином напада и да се води невероватна харанга против њега и Србије.

- Председник Вучић и Србија се криве буквално за све што се икада десило на овим просторима, а неће бити баш да су 500.000 Срба само себе протерали са подручја Хрватске, да су сами попалили своје куће и имања – рекао је Ђурић.

Према његовим речима, познато је и да су Другом светском рату управо неке од наших породица највише настрадале.Бројка убијених и несталих Срба за време, такозване независне државе Хрватске, ближи се милиону.

- Нападају Вучића само зато што се усудио да оспори покретање разговора о ратној штети као приоритетној и показао да не жели да дозволи да Србија буде крпа за хрватске политичаре, за хрватску јавност, да не жели да дозволи од наше земље направе монету за поткусуривање и нешто што ће да бацају у блато како им падне на памет. Зато им он не ваља и проглашавају га четником и злочинцем – оценио је Ђурић.

Како је указао нико у Вучићевој породици није био међу четницима, али његову кућу јесу и затирали и палили и побили све живо, а данас узимају себи за право да на тако бруталан начин вређају не само њега већ, кроз њега и читаву Србију.

- То није начин на који се било ко дочекује, а ни да објављује траса његове посете, да сви највећи екстремисти знају куда се он креће и где ће бити. Тамо се охрабрују неке демонстрације које најављују најекстремнији кругови – напоменуо је Ђурић.

- Председник ће као и у другим тешким ситуацијама, што је одговорно, иако за њега лично свакако не једноставно, бити са нашим народом. Сигурно је да ће Срби у Хравсткој то ценити – истако је Ђурић.

 

Интензивирати сарадњу на истрази убиства Ивановића

Ђурић је говорећи о истрази убиства Оливера Ивановића рекао да је добро је што су приштинске институције почеле да достављају, какве такве, информације, истина са месец дана закашњења.

- Сада ће наше службе да проуче то детаљно и наставе да раде на сарадњи. Мислим да је најважније да се та сарадња интензивира. Нема никога заинтересованијег од нас Срба да се сазна ко су злочинци и да се они ма које били националности изведу пред лице правде. Ако је Албанац да иде на робију, ако је Србин да иде на робију, ако је странац да иде на робију - изричит је Ђурић.

Он је додоао да је посета председника Србије Косову и Метохији покренула лавину хуманитарне активности и помоћи нашем народу који тамо живи.

- Импресиониран сам. То је веома значајно, уз напоре које као џава улажемо, а који нису мали јер смо у претходне три и по године обезбедили 888 кућа и станова за људе на КиМ и у потпуности обновили и изградили 42 цркве и манастира кроз 170 пројеката за обнову наше баштине, што је важно за наш културни и духовни идентитет - додао је Ђурић.

 

 

 

 

извор: Пинк