Вести

Ђурић: Вучић одржао лекцију из борбе за равноправност држава

Председник Александар Вучић је на панелу у оквиру Минхенске безбедносне конференције на дипломатски, али јасан начин ућуткао представнике Приштине који су на врло безобзиран и безобразан начин покушали да вређају Србију, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је то рекао новинарима након панела о безбедности Западног Балкана у Минхену, на којем је учествовао, а који се одвијао иза затворених врата, одговарајући на питање на који је начин председник Вучић "ућуткао" Аљбина Куртија и шта му је рекао.

"И они политичари из Приштине који су на безобразан начин покушали да вређају нашу земљу да о њој говоре као окупатору и као некоме ко поробљава и протерује добили су од Александра Вучића дипломатичан, али јасан одговор којим је затворио уста онима који су мислили да на тај начин са Србијом разговарају", изјавио је Ђурић.

Ђурић је навео и да су у Минхену „поједини мислили да Србији и земљама Западног Балкана могу и треба да дају лекцију из демократије", а да су од председника Александра Вучића добили лекцију о борби за равноправност држава у нашем региону и борби за сарадњу.

„Председник Вучић је онима који су тако мислили дао лекцију како се бори за сарадњу и рационалне односе између држава и народа у региону, о борби за заснивање тих односа на економској и политичкој сарадњи, а не на сукобима", истакао је.

Наводећи да је тај панел био само један од 16 састанака који је делегација Србије имала у току данашњег дана у Минхену, Ђурић је рекао да су и разговори Београда и Приштине у том контексту били „мала, али веома важна цртица".

"Дакле, ови разговори између Београда и Приштине у том контексту били су једна мала, али веома важна цртица и желим нашем народу на КиМ да кажем да је данас веома значајан дан због тога што смо успели да направимо писмо о намерама које ће железнички и друмски саобраћај између нас и наше јужне покрајине учинити ефикаснијим и јачим", истакао је Ђурић.

Иронично је посебно поздравио Бошка Обрадовића и Зорана Живковића који, како је рекао не разумеју ни најелементарније ствари, али ни то да ако је Косово и Метохија покрајина у саставу наше државе, као што јесте, да је логично да ако тамо имамо 120.000 наших људи и продајемо пола милијарде евра робе током године на тој територији, да је Београду у интересу да изгради и путеве и железнице.

Нисмо разговарали о статусу Косова, рекао је Ђурић и поновио да о томе неће бити речи док таксе не буду повучене.

"Наравно да нисмо разговарали о статусу. Милион пута је речено да нећемо разговарати о статусу док таксе не буду повучене, али наравно да разговарамо у формату који нам одговара о стварима које нам одговарају", рекао је Ђурић.

Додао је да је у интересу Београда да Срби из свих општина са већинским српским становништвом на КиМ боље повежу са централном Србијом.

„Да ли ће у томе да нас спрече Бошко, Зоки или било ко други? Извините, Србију нису могле да поделе ни Курти, ни други, неће успети да је поделе ни много мање рибе по београдским барама и мочварама", закључио је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг