Вести

Ђурић: Здравство један од услова опстанка Срба на КиМ

Здравствени систем, заједно са просветом, представља један од најважнијих фактора опстанка српског народа на Косову и Метохији, речено је данас на округлом столу здравствених институција у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ.

"Бели мантили, раме уз раме са просветом, представљају прву линију опстанка нашег народа на КиМ", рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и додао да Србија претходне три године "није седела скрштених руку", већ да је урађено доста на јачању здравствених институција.

Он је подсетио да је урађена комплетна реорганизација здравствених институција и да је направљена нова мрежа здравствених установа.

"Отворена је нова болница у Пасјану, која је од напуштеног објекта на ливади постала кључни центар за негу нашег народа у Косовском Поморављу. Отворен је нови дом здравља у Гораждевцу, Здравствени центар у Косовској Митровици је након посете председника Александра Вучића добио статус Клиничко - болничког центра", рекао је Ђурић.

Како каже направљен је нови кампус Медицинског факултета у Косовској Митровици, отворена нова студентска поликлиника Приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици, реновиране бројне амбуланте, ново одељење онкологије у Косовској Митровици.

"Важно је да привучемо и комшије Албанце и све друге да се лече у нашем здравственом систему јер то јача везе, доноси нормалност и чини нас ближим једне другима. Наставићемо јачање здравственог система на КиМ", рекао је Ђурић.

 

 

 

извор: Танјуг