Вести

Ђурић: Желимо да сачувамо Србију по сваку цену

Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да ће делегација Србије у Њујорку учинити све, предвођена председником Србије Александром Вучићем, што је људски могуће, улажући апсолутно све од политичког, државног, како год хоћете кредибилитета, да извуче најбољи могући резултат за Србију.

Ђурић је рекао да Србији предстоји озбиљна борба.

"Притисак са којим се суочавамо, не само ми, већ и земље које се изјашњавају о овој теми је огроман. Тога треба да будемо свесни. Дакле, паралелно са нашим лобистичким напорима трају лобистички напори и притисци земаља које су 20 пута јаче, неке од њих и више од тога од Србије и земље које се изјашњавају, дакле и афричке и азијске и латиноамеричке земље се суочавају буквално у појединим сегментима и у појединим ситуацијама и са политичким уценама. Међутим, оно што могу да кажем јесте да сав кредибилитет који држава Србија има и који смо кроз деценије и кроз покрет Несврстаних и кроз економску сарадњу, али и кроз принципијелну политику по којој смо постали познати, која је постала нека врста нашег традемарка, да данас употребљавамо", рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да се бројне земље суочавају са бројним уценама.

 

Гласање неће проћи како су замислили творци резолуције о Сребреници

Ђурић je изјавио да гласање у Генералној скупштини УН неће бити онако како то замишљају творци резолуције о Сребреници.

У изјави новинарима у Њујорку где ће, заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем присуствовати седници Генералне скупштине УН на којој ће се расправљати о резолуцији о Сребреници, Ђурић је рекао да је пре само месец дана била другачија ситуација, али да нико није очекивао да ће се Србија тако јако супротставити резолуцији и да неће дозволити да, уз холокауст и геноцид у Руанди, Срби буду означени практично на посредан начин као одговорни, као морално криви пред савешћу човечанства.

"Ми смо се супротставили тој врсти неправде, супротставили смо се прављењу вештачке хијерархије међу жртвама у којој и српске и друге жртве не би биле обележене на одговарајући начин, а Србији би била залепљена етикета. Коспонзори резолуције нарочито нису очекивали и нису желели сценарио у коме се ми овако активно супротстављамо", истакао је Ђурић.

Додао је да верује да ће то уродити одређеним плодом.

"Не бих да дижем очекивања претерано, али сасвим сигурно да ствари не пролазе и да неће проћи на начин на који су аутори ових резолуција замислили. А поновићу још једном, све државе се суочавају, које се о овоме изјашњавају, са огромним притиском неких од најразвијенијих западних земаља. И разговарати у таквим околностима није ни мало једноставно", рекао је Ђурић. 

Ипак, истакао је да је наша аргументација чврста. 

"Ми се, борећи се за нашу позицију, боримо за регионалну стабилност, боримо се за добре међуљудске односе између народа у нашем региону, против подела, против свађа, али и против хијерархије међу жртвама. Да ли ћемо после овог гласања имати више пријатеља или више партнера у свету? Па сасвим сигурно да ћемо имати много више оних који нас поштују, због тога што нисмо дозволили да будемо згажени и због тога што смо подигли свој глас за заштиту наших интереса", поручио је Ђурић.

 

За нас је територијални интегритет и суверенитет Кине неприкосновен

Ђурић је рекао у Њујорку да Србија има само једну политику по питању Тајвана и Кине, односно да је за Србију територијални интегритет и суверенитет "пријатељске и братске Кине неприкосновен".

"Дакле политика једне Кине. Ми признајемо Народну Републику Кину у њеним пуним границама, а њено унутрашње питање је на који начин ће да реши ово и друга питања која су актуелна", рекао је Ђурић.

Ђурић је то рекао одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву новоизабраног тајванског председника Лај Чинг-теа који је данас у свом инаугурационом говору затражио од Кине, како је навео, да обустави своје војне и политичке претње.

 

После гласања о резолуцији у УН, сигурно ћемо имати више оних који нас поштују

Ђурић је рекао да ће после гласања о резолуцији о Сребреници на Седници Генералне скупштине Уједињених нација Србија имати много више оних који је поштују. 

"Сасвим сигурно ћемо имати много више оних којих нас поштују, јер нисмо дозволили да будемо згажени, подигли смо свој глас за заштиту наших интереса. Нашу мрежу пријатељстава ми морамо да наставимо да градимо, ми смо у послу стварања мреже пријатеља и мреже оних који разумеју позицију Србије", рекао је министар одговарајући на питање новинара да ли ће Србија после овог гласања имати више пријатеља или више партнера.

Пријатељи и они који разумеју позицију Србије, додао је, не само по овој изузетно тешкој теми већ и другим темама. 

"То смо видели и код "EXPO"-a, где је Србија успела да добије домаћинство једне од најпрестижнијих светских изложби у конкуренцији са неким од највећих сила света", рекао је Ђурић. 

Ђурић је додао да је приоритет борба да се Србија и народ дугорочно заштите од стигме каква јесте резолуција о Сребреници.

Ђурић је рекао да није пријатно, нити политички профитабилно супротстављати се силама које су десетинама и стотинама пута јаче на овако осетљивој теми, али да ће чувати Србију по сваку цену.

"По сваку цену ћемо се овоме супротстављати и какав год резултат да буде на крају, остаће записано да велики део човечанства није подржао овако нешто", нагласио је Ђурић.

Додао је да међу земљама које нису подржале резолуцију има и европских, афричких,  азијских, латиноамеричких, као и велики број исламских земаља.

Подвукао је да резолуција није питање сукоба између Срба и Бошњака, нити међунационалних односа, већ да неко жели да свађа комшије и отвара старе ране.

"Ми не желимо да им дозволимо нити да нама лупају стигму, нити да дестабилизују наш регион, нити да од Србије праве крпу", нагласио је Ђурић.

Говорећи о погибији иранског председника, Ђурић је изразио саучешће са иранским народом и захвалност Ирану због непризнавања независности Косова.

Додао је да се нада да ће Иран и по питању борбе Србије против резолуције уважити наше интересе.

 

 

 

 

Извор: Танјуг