Вести

Држава мора да сачува ЕПС

Пример како је уништавана ЕПС је „мазутна афера“ од пре 2000. године. Исти људи који су били актери те афере, а то су енергетски тајкун Војин Лазаревић, а са друге стране данашњи председник УО ЕПС др Александар Марковић. Исти ти људи данас практично функционишу у енергетском сектору Србије.
Поред ове афере, питамо и шта је са осталим аферама: афером Колубара, струјном афером из 2001. године, шта је са угљеном афером?

Дакле, све приче које данас слушамо од власти да се „заиста боре против корупције“, су лажне јер ове афере показују да њима није стало да се боре против корупције и криминала! Због тога ће Српска напредна странка платформу коју је донела на недавно одржаном Антикорупцијском скупу и те како применити и тражићемо да надлежне институције ваљано раде свој посао, јер се у тим институцијама воде те процеси.

Новинар: Какав је став ваше странке о постигнутом договору између преговарача Косова и Србије о слободи кретања и матичним књигама?
Доц. др Зорана Михајловић:  Српска напредна странка се и те како залаже да нашим људима на Косову буду услови живота много бољи него што тренутно јесу. Косово је за Српску напредну странку део Србије, али ми сматрамо да се преговори морају наставити. Грађани Србије немају непријатеље у свету и ми морамо да разговарамо са свима. Основни циљ свих разговора који морају да се воде је да се грађанима који живе на Косову омогуће што бољи услови живота. То је наш интерес.

Новинар: Многи кажу да је ово корак за признавање Косова. Како ви то тумачите?
Доц. др Зорана Михајловић: Став Српске напредне странке је да нема признавања Косова, али разговори морају да постоје. Мени се не допада изјава неких челника који на мала врата покушавају да прогурају причу о независности Косова и да ће Србија признати Косово. Не бих волела да заиста постоји такав договор између садашње власти и тзв. власти Косова. Став Срспке напредне странке је да нема признавања Косова.

Новинар: Шта за вас значи што ће косовске личне карте вредети уз одређену потврду добијену на административном прелазу у Србији и предавање копија матичних књига?
 Доц. др Зорана Михајловић: То јесте корак и покушај да се помогне грађанима Србије. Озбиљно је питање и шта ће бити са дипломама. Сматрамо да оног тренутка кад признате диплому, тог тренутка сте практично признали Косово. О томе мора да се води рачуна у наредним разговорима.