Вести

Енергетски сектор на корак до рестрикција

За разлику од власти, СНС води једну одговорну политику, одговорно се бавимо свим проблемима који постоје у земљи. Данашња тема свакако јесте енергетска тема и проблеми у енергетском сектору. Ми данас одговорно кажемо и информишемо поново јавност да се енергетски сектор, пре свега електроенергетски сектор, налази на корак од рестрикције и расула. Дакле, у Србији није изграђен 27 година ниједан једини електроенергетски  објекат. Разлог је врло јасан, енергетска политика која је вођена била је пре свега политика повећања увоза и покушаја да се задовоље интереси тајкуна и енергетских лобија, а не грађана Србије. Друга ствар,  у Србији поред тога нема довољне количине угља, већ следеће године у Србији ће бити мањак угља од 7 милиона тона угља. Дакле, Србија ће бити принуђена да покуша да увози угаљ за рад својих термоелектрана, не зато што угља нема него зато што се није радило на новим угљенокопима. УСрбији нема довољно електричне енергије опет зато што је политика била таква да се иде на увоз и да се енергетски лоби практично бави трговином, а не да грађани Србије добију електричну енергију из сопствених ресурса, а можемо да добијемо угље и из воде. Потпуно је јасно да је та политика накарадна и потпуно је јасно да када расте потрошња расте увоз а пада домаћа производња и да у тој ситуацији енергетска политика мора да буде много озбиљнија него што је данас.

Дакле, ми данас постављамо неколико питања Влади, пре свега министру енергетике, јер сматрамо да су они најодговорнији за овакво стање у енергетском сектору и да су најодговорнији за то што већ идуће године грађани Србије могу да очекују рестрикције, односно несташицу електричне енергије. Дакле, питање прво јесте како је потрошено и где 5 милијарди евра колико је најмање ушло у Србију од 2001. године у електроенергетски сектор, дакле само у Електропривреду Србије путем разних донација, путем неких кредита, путем других кредита за које иначе је држава давала гаранције, ако некада нису били ни искоришћени држава је та која је плаћала камате. Како је потрошен новац од сталних поскупљења електричне енергије?! Само ћу да подсетим да је од 2001. године до данас цена електричне енергије у просеку порасла за 500 %. Ко је одговоран због чега нису отворени нови копови угља због чега ћемо следеће године имати мањак око 7 милиона тона угља,  односно то је око 18% укупне годишње производње угља.

Да вас подсетим, такође знате причу о Вреоцима, Вреоци су требали да се иселе да се отвори поље Д и ми данас не бисмо имали тај проблем са угљем. Ништа се није урадило свих ових година, откопава се угаљ са једног потпуно другог дела, односно поља Е у коме нема довољно угља и у коме је угаљ лошијег квалитета. Тог угља ће бити до следеће године до јуна месеца и поставља се питање шта ћемо онда, може ли Србија да издвоји готово милијарду евра да бу увозила угаљ идуће године. Сигурна сам да не може, јер физички тај угаљ не може да дође до идуће године. Следеће питање је где је и да ли је могуће и да ли је нормално да у једној држави у којој Електропривреда Србије прави сталне губитке менаџери тог предузећа имају такозване менаџерске уговоре, дакле  награђени су додатно, да ли их  то држава награђује зато што праве губитке и зато што је 40% губитака у ствари појело капитал Електропривреде Србије?! Да ли је нормално исто тако да једно предузеће као што је Електропривреда Србије и још нека јавна предузећа, а данас пре свега говоримо о Електропривреди Србије има просечне плате које су 60% веће од просека приведе, а налази се у губитку. То су питања за Владу и министра и ми ћемо ова питања понављати зато што сматрамо да је захтев и уопште прича о томе да дође до повећања цена електричне енергије недопустива, поготово је недопустива да они људи који воде овај сектор тако неодговорно говоре о процентима повећања цене електричне енергије. Говори се о 30%, па се говори о 60%, па не знам о 65% и то јасно говори да нема стратегије, нема политике, чим тога нема онда значи да цену плаћамо сви ми, односно је плаћају потрошачи. Дакле, СНС свакако својом енергетском политиком неће покушавати да води развој енергетике преко буџета и леђа грађана него ће привући инвестиције а збити монопол који постоји и након тога кренути у развој енергетског сектора.
Ево изволите, ја сам ту за сва ваша питања, а податке које сам помињала даћу вам након конференције, претпостављам да би вам били интересантни. Изволите?!

Новинар: Како коментаришете иницијативу коју је подржао премијер Србије да се Србија укључи у градњу нуклеарне електране у Бугарској?
Зорана Милановић: Потпуно погрешна одлука. Управо сам рекла да ако нешто треба да се дешава у Србији то је изградња објеката у Србији. Значи неће помоћи Србији изградња нуклеарних електрана у Беланима, зато што ће Србија морати да се задужи 1.5 милијарду евра, а електричну енергију ће добити за 15 година. Нама електрична енергија треба ове године, следеће године , не за 15 година и поред тога зашто се задуживати или учествовати у изградњи у некој другој држави кад ако треба да се задужимо, а питање је да ли треба да се задужимо, ако треба да се задужимо онда се задужујемо да бисмо градили нове објекте у сопственој држави и покретали целу привреду, јер само једна термоелектрана, рецимо термоелектрана Колубара Б, дирекно и индирекно вуче за собом 15000 радних места, дакле ваљда треба да радимо у својој држави.

Новинар: Да ли сте радили неке процене, пошто сви знамо да привреда у Србији уопште на ради, шта би се десило да привреда ради, а оваква је енергетска ситуација? Ми бисмо већ били у дубиози, односно у рестрикцијама.
Зорана Милановић: СНС је већ неколико пута управо о томе и говорила. Данас 60% потрошње електричне енергије јесте потрошња домаћинстава, а 40% потрошња привреде. Оног момента када крене да се ради у привреди, дакле Србија би још пре годину и по дана већ била у рестрикцијама,  да тако кажем, нама је криза малтене  у овој години  помогла с обзиром   да је пала потрошња електричне енергије. Дакле због тога је Србија морала 2007. године да има све оне објекте које је већ планирала да има. Сада како ствари стоје ми пре 2017. године не можемо да очекујемо да изградимо ниједан једини објекат. Значи, ми смо сигурно 2011. и 2012. године у проблему, јер не можемо увести довољне количине енергије, а посебно не можемо увести оно што је сировина, а то је угаљ. Неко је одговоран за то, дакле неко је злоупотребио ЕПС, неко је злоупотребио државу и неко је злоупотребио грађане и ми сад не можемо створити ту енергију за годину дана, а морамо кренути даље у развој.
Ако питања више нема, хвала вам најлепше!